: : Tom Fury
Den enda dokumentationen över Tommies liv

Angel Heart (1987)

Category: By Tom Fury
Angel Heart är en blandning av noir-deckare och thriller, med inslag av övernaturliga element. Filmer som kommer i åtanke när man ser den är först och främst Skeleton Key (ruskigt bra film, se den!), Sin City (även den jäkligt bra!).

Slutet är ett sånt där bra slut; det vill säga att den vänder upp och ner på saker och ting som man trott genom hela filmen, plus att den "goda" sidan inte vinner. Inte så förutsägbart, med andra ord. Fast å andra sidan så har det sättet att avsluta filmer blivit mer och mer populärt, så när man ser filmen idag överraskar det kanske inte så mycket. Nåväl.

Storyn utspelar sig 1955-ish någonting. Harold Angel (spelad av Mickey Rourke) är en privatdeckare som får i uppdrag av en asgrym Robert De Niro (gestaltar Louis Cyphre. Uttala det och försök gissa vad det syftar på...klurar du inte ut det, så är bilden lite längre ned en ledtråd) att leta reda på en viss Johnny Favourite för att ta reda på om han fortfarande lever eller ej. Under resans gång händer såklart massa konstiga saker. Vi har en hel del mord, voodoo-ritualer, sex, rasism, fightscener och annat. Gore-scenerna är (för att vara en film i den här genren) hyfsat bra. Inte i stil med splatters, såklart, men det gör den inte anspråk på att vara heller.

Louis Cyphre.

Filmen håller ett lagom tempo rakt igenom. Den blir aldrig riktigt superhetsig men inte heller lam. Man vill titta klart, fast man sitter kanske inte klistrad som epoxylim direkt. Skådespelarinsatserna är ruskigt bra, i alla fall från Rourke och De Niro. Vissa scener i filmen ger Silent Hill-vibbar. Sånt uppskattas.

"I've got a thing about chickens"

Den här tjejen får Mickey Rourke ligga med i filmen.

Allt som allt så är det en hyfsat bra film. Jag är vanligtvis inte mycket för den här typen av filmer, men hade hört så mycket om den så var tvungen att se den. Och nu är det gjort. Såhär i efterhand var det nog inte ett så dåligt val. Filmen tvingar dig att tänka lite. Underhållning är det absolut, men den tillhör kanske inte direkt top 10. Du förlorar inte så mycket om du missar den, men kommer du över den tycker jag absolut att du ska ge den din tid och se den.

1 comment so far.

  1. Johan 19 november, 2006 05:02
    Eobert De Neiros är bra! spec i gudfadern 2 då han gestaltar Don Vito Corleone som ung! På tal om det så träffade jag Bulten och Monne nånstans untanflr djäkneparksskolan! Bulten hade sin härliga italieska grejer kvar!!
    Mne du missa en sak, var det ntt naket i filmen? eller var det jag som missade det?
    Oc du svarar fortfarannde inte, det är kallt här på kungsgatan o jagvill hem.
    ps, Min hicka har itne lagt sagt. ds.

Something to say?