: : Tom Fury
Den enda dokumentationen över Tommies liv

Attack of the killer tomatoes! (1978)

Category: By Tom Fury
Attack of the killer tomatoes är en gammal klassiker som jag inte hade så stora förväntningar på. Det var kanske därför filmen blev så bra.

Handlingen är ganska skön. Det är genmanipulerade tomater som börjar löpa amok och siktar på att förinta mänskligheten, eller något sånt. Filmen är en parodi/komedi, inte en splatterfilm. Humorn är på topp. Den liknar väldigt mycket den humorstil som finns i till exempel Nakna pistolen-filmerna, eller serietidningen MAD. Det är inga speciella häftiga scener eller något sådant. Det filmen erbjuder är humor.

Humor i dialogerna (som är riktigt corny, men samtidigt otroligt genomtänkta), humor i handlingarna, och humor i själva konceptet. Jag menar, mördartomater? Hystieriskt roligt (nåja, i brist på annat åtminstone).

Redan vid introt lägger filmen ribban. En tjej står i köket och fixar lite, då en tomat börjar prata och röra på sig. Eller prata och prata, snarare säger den något i stil med "glubuleuheuebluehueuhblughue". Istället för att mosa tomathelvetet så får tjejen panik och ställer sig mot väggen och skriker. Därefter dödas hon av tomaten. Jag hade stampat sönder tomatfanskapet. Den var ju pytteliten. Introlåten som kommer vid rollistan i början präglar ännu mer den humor som genomsyrar hela filmen (låttexten hittar du längst ned i denna recension). Man drar på smilgroparna ofta. Mitt i rollistan upptäcker man text som "This space available. Call 714-474-5566" och "Based on the novel 'the tomatoes of wrath' ".

OMG! It's...it's...a KILLER TOMATO! Med...gröna toalettsitsar som öronmuffar?

Egentligen är filmen ett jävla fuckjob. Jag skulle kunna ha gjort den här filmen om jag hade lite för lite att göra om dagarna. Och jag kan inte göra film. Hade jag haft lite för lite att göra om dagarna så skulle jag nog gjort en film i den här stilen. Själva grejen att använda ett pumphagelgevär för att skjuta "ihjäl" en tomat som är ca 8 cm i diameter är något som man bara måste ha med i en film.

Det här är en sån där film som skulle vara hysteriskt rolig om man var jävligt hög när man såg den. Jag är helt säker på att jag hade tyckt det. Det finns en japansk forskare med i filmen som de faktiskt dubbar. En hunds tankar gör de voiceover på också. Hur kul är inte det?

Det finns mängder med subtila poänger i filmen. Som att den japanska forskaren jag nyss nämnde under sin presentation av någonting råkar slå ner en tavla på U.S.S Arizona i ett akvarie. U.S.S Arizona var ett skepp som japanerna sänkte vid attacken på Pearl Harbor under andra världskriget. Såna småsaker är filmen full utav. Det är de här små detaljerna tillsammans med den kvalitetslösa (men väl genomtänkta) dialogen som gör filmen så bra.

Den här filmen måste ses. Filmen är inte så rolig att man viker sig dubbel av skratt direkt, som man gjorde i Borat: CLoAfMBGNOK. Snarare sitter man och småler under hela filmen. Se den, det är synd om du skulle missa ett sån dålig film (som gör den så bra).


I brist på bilder så bjuder jag på sångtexten till introlåten i filmen:

Attack of the killer tomatoes!
Attack of the killer tomatoes!
They'll beat you, bash you,
Squish you, mash you,
Chew you up for brunch,
And finish you off, for dinner and lunch!

They're marching down the halls
They're crawling up the walls
They're gooey, gushy, squishy, mushy,
Rotten to the core
They're standing outside your door!

Remember Herman Farbage
While taking out his garbage
He turned around and he did see,
Tomatoes hiding in his tree,
Now he's just a memory

I know I'm going to miss her
A tomato ate my sister
Sacramento fell today,
They're marching in to San Jose
Tomatoes are on their way

The mayor is on vacation
The governers fled the nation
The police have gone on strike today,
The national guard has run away
Tomatoes will have their day!

Attack of the killer tomatoes!
Attack of the killer tomatoes!
They'll beat you, smash you,
Squish you, bash you,
Serve you up for brunch,
And finish you off, for dinner and lunch-lunch-lunch
Dinner or lunch-lunch-lunch
Dinner or luuuuuuuunch.

3 comments so far.

  1. Johan 26 november, 2006 22:51
    heter uppföljaren: ketchup strikes back? Vad var melodin till låten då?
    Du får lägga till ett ljudklipp.
  2. Anonym 26 november, 2006 23:19
    Hah, tänkte skriva exakt samma. Ljudklipp tack :p Hur ska man annars kunna sjunga? :D
  3. Anonym 27 november, 2006 17:49
    http://www.youtube.com/watch?v=VACYIqrS040

    :D

Something to say?