: : Tom Fury
Den enda dokumentationen över Tommies liv

Undead (2003)

Category: By Tom Fury
Den här filmen är inte lika rolig som Shaun of the Dead, men den är fasen inte långt ifrån. Även denna rulle är en bra parodirulle, som driver ganska friskt med zombiegenren. Den är, som bilden längst ned säger, en blandning mellan Shaun of the dead och Bad Taste. Anledningen till att jag har två posters med? För att båda är grymt häftiga och jag kunde inte bestämma mig för vilken jag skulle använda. Och att jag inte hittade så många bilder från filmen i övrigt, så för att fylla ut lite...

Nåväl. Filmen utspelar sig i Berkeley, Australien. En liten håla där alla känner alla. Du vet, inavel och hela paketet kan nästan garanteras. Filmen är ruskigt osammanhängande i början men jäkligt rolig. Filmen inleds med att Berkeley utsätts för ett stort meteoritfall, varav vi får se en gammal kärring bli mosad av en sådan där vacker rymdsten. Varefter hon blir en zombie. På tal om det så är det riktigt schyssta gore-scener, trots den lilla budgeten filmen hade. Jag återkommer till det senare i recensionen.
"Crazy has definitely come to this town for a visit".
Hela filmen bygger på och parodiserar 50-tals-horror-genren. Har ni sett War of the worlds (Nej, inte den nya skiten, originalet!) eller spelat "Destroy all humans!" vet ni vad jag menar. Det ger en fin komisk touch till all splatter som annars förekommer i filmen. Och på tal om splatter, ja. Det där mer gore; ett par exempel är en zombie som blir slicad på mitten med hjälp av ett rattlås (!). En annan får överkroppen bortskjuten av ett hagelgevär, så man får se benen fortsätta gå med en del av ryggraden stående upp ur midjan. Och detta är bara efter en kvart i filmen.

Zombies/utomjordingssmittade människor/creepy motherfuckers med ögon som är fucked up.

Vi har en hel del jobbiga karaktärer att dras med dock. De flesta önskar man livet ur ganska omedelbart. I princip alla utom en; Marion. Han är som en hardcorebonde. Med en grym hatt och ett coolt skägg, är han lika iskall som Clintan i sina spaghettiwesterns. Han har även en mörk häftig röst - som Clintan. Han är så hård att han till och med fistfightar fiskar, varefter han skjuter dem med pistol. På tal om pistoler, Marion har vapen gömda i varenda skrymsle av sina kläder. Det gör honom ännu häftigare.

Polisen som är med är en irriterande liten skit. Men han svär utav bara helvete. Han kan nog ärligt talat tävla med rollbesättningen i Scarface om flest yttrade "fuck" i en film. Polisen kläcker ett par sköna kommentarer, faktiskt. Han levererar även klichéer som "Nobody's gonna die, not on my watch!". Gånger två.
"When I was little, we fucking respected our parents. We didn't fucking eat them"
- polissnubben

Själva zombieserna var väldigt välgjorda. Fast det är ju inte zombies. De är utomjordingar. Fast de blir zombies när de kommer i kontakt med utomjordingarna. Eller hur var det? Whatever, egentligen. Mer exempel på gore, nu när jag kom att tänka på det; Vad sägs om att skaka en läsk, stoppa den i käften på en zombie, glida på såpa ett par meter för att fånga en kulspetspenna, kasta den på burken för att punktera den och samtidigt spränga huvudet på zombien/utomjordingen/whatever. Totally fucking awesome. Det finns fler smaskiga scener, men ska inte avslöja allting. Lite får ni roa er själva med när ni ser filmen.

Filmomslaget version 2.

För filmen ska ni se. Den är ruskigt bra, trots sin knappa budget som sagt. Slutet på filmen är även det riktigt schysst. Det här är ett måste-se. Om Shaun of the Dead var den roligaste parodin på en zombie-rulle någonsin, är nog den här absolut en god tvåa.

Se den.

1 comment so far.

  1. Johan 25 november, 2006 01:26
    Hmm läste bloggen förrut, men kommer knappt ihåg vad som stod. Dessutom är jag för trött för att läsa om den. Jag är dominant i Campus-ligan. Kanske bäst i hela serien. Det är grejor det.

Something to say?