: : Tom Fury
Den enda dokumentationen över Tommies liv

Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (2006)

Category: By Tom Fury
Så var filmen här och jag gick tillsammans med ett par kompisar på sena föreställningen på premiären (ja, det var ett tag sedan, men jag har inte haft tid att skriva recensionen förrän nu). Var ganska mycket folk, trots den sena visningen (22:00) och att den redan visats 3 gånger tidigare. Kul! En annan sak som är kul är att det är typ första gången jag är på bio på en mindre evighet. Eller mjaa, var ju på Astoria i Linköping för kanske inte så jättelänge sedan. Jo förresten, det var jättelänge sedan.

Borat (CLoAfMBGNK) levde upp till precis alla mina förväntningar. Och de var inte små. Världens roligaste karaktär, Borat, har man följt ganska länge. Och alltid lyckas han göra sådana klockrena inspelningar där han verkligen går människorna på nerverna. Ni som läser det här måste veta vem han är. All den mediauppståndelse som hans film skapat kan inte ha undgått någon, förutom möjligtvis den stackars som levt i celibat uppe på någon bergstopp. Vetefan om man hade kommit undan uppståndelsen ändå.

Filmen var precis lika rolig som jag hade väntat mig, om inte ännu bättre. Det enda tråkiga var väl att man hade tittat sönder sig på trailern och andra klipp från filmen, så allt var inte lika överraskande som det borde ha varit. De 85 kronorna jag betalade för biobesöket var helt klart värt det. Inget snack om saken.

Borat på rodeoshow där han sjunger Kazakhstans "nationalsång" till melodin av den amerikanska nationalsången. Det var inte så populärt direkt...

Det filmen handlar om är att Borat beger sig till US and A från Kazakhstan för att lära sig om deras kultur och sedan ta med sig detta tillbaka. På sin resa dit så blir han förälskad i Pamela Anderson och ger sig ut på en resa genom USA för att hitta henne och ta henne som sin fru (ja, ta). Filmens kärna är hans resa genom staterna och allt han utsätts för (kanske snarare vad han utsätter andra för).

Det var i den här bilen som Borat och hans producent färdades i genom USA. Notera björnen i den bakre rutan...

Det som gör humorn så otroligt bra är att Sacha Baron Cohen inte drar sig för att skämta om minoriteter eller religiösa grupper. Judar, zigenare och kazakher skojas det friskt om genom hela filmen. Och den "omedvetet" dryga attityd han har till alla han intervjuar eller pratar med gör det hela ännu roligare.

Baddags på beachen i Kazakhstan. Notera den vansinnigt läckra baddräkten Borat har.

Den här filmen är ett måste-se. Om du inte tycker Borat är rolig som karaktär så har du antagligen någon smärre störning av ditt humoristiska sinne. Den är rolig. De enda som inte skrattar är feminister som blir offended av hans skämt. Ni borde sluta vara så stela och släppa till lite mer. Inte ta allting på sånt stort allvar hela tiden. Det gäller de flesta människor, faktiskt. Folk har för dåligt sinne av humor nu för tiden. Jag förstår det inte riktigt - vill man vara uptight som man hade en pinne uppkörd i röven, eller vad handlar det om? Sluta vara så gravallvarliga hela tiden - släpp loss och ha lite kul istället!

Som sagt, filmen var rakt igenom underbar. Det finns inga nackdelar eller dåliga sidor med den. Vad väntar du på? Se den. Det är det roligaste du någonsin har sett (och kommer att se). Jag har aldrig skrattat så mycket till en film förut. Du får inte missa den! Det är en cultural learning du inte har råd att missa.

1 comment so far.

  1. Johan 19 november, 2006 04:56
    Fn min hickamhar ínte lagt sig ännu!! Men Borat äger fet som fan !!! Han är gruym! bara at jag m¨åsste se filmea snart!!

Something to say?