: : Tom Fury
Den enda dokumentationen över Tommies liv

American Gangster (2007)

Category: By Tom Fury
Den här rullen som utspelar sig i 70-talets New York är baserad på en verklig händelse. Frank Lucas (spelas av Denzel Washington) börjar importera heroin och sälja i Harlem-distriktet i Manhattan. Det dröjer inte länge förrän han tjänar sjukt mycket stålar och når stjärnstatus. Ingen kan egentligen tävla med honom på den planen. Genom kontakter i armén så lyckas han importera sjukt bra heroin (hur det nu kan vara bra) och sälja till betydligt lägre priser än sina konkurrenter. Dessutom, genom samarbete med maffian så lyckas han hålla sin maktposition väl. Samtidigt får vi följa den superärliga snuten Richie Roberts (spelas av Russell Crowe) som får leda en federal insatsstyrka mot narkotikan.

Låter det spännande? Det är det inte. Inte i början. Dessutom är filmen sjukt lång (2h 37 minuter). Sure, vi får se några maffia-avrättningar, lite drama, men inte alls mycket action. Förrän i slutet, då polisen gör en raid på drogfabriken. Shootouts, en snubbe som skjuter hagel på en ståldörr (smart!) och får splittret tillbaka rakt i ansiktet, en annan får sitt ben avskjutet när han inte lyder order om att droppa sitt vapen, och gripandet av Frank Lucas och hans hantlangare under tonerna av Amazing Grace är hur schysst som helst. Man kan säga att andra halvan av filmen gottgör för den ointressanta första delen. Denzel Washington (och den övriga skådespelarensemblen också, givetvis) är riktigt duktiga. De gör ett trovärdigt intryck av karaktärerna.

American Gangster är definitivt inte den shooter/horror-fest som man är van att bli matad med. Därför är det orättvist att döma den på de grundvalarna. För att vara en dramafilm så håller den en så pass hög klass att till och med jag kan säga att den är sevärd. Det om något borde säga det mesta. Ge den en chans.

0 comments so far.

Something to say?