: : Tom Fury
Den enda dokumentationen över Tommies liv

Texas Chainsaw Massacre 3: Leatherface

Category: By Tom Fury
Den här gången är det inte Tobe Hooper som sitter bakom regissörsstolen. Det är Jeff Burr. Vilken torde betyda en något mer annorlunda film än de tidigare två. Vilket det också är, men inte på ett så positivt sätt som man kanske kunde ha hoppats på. Storyn i denna tredje del är som följer:

Vi har ett par syskon (en bror och en syrra) som är på genomresa från Kalifornien påväg till Florida. Under tiden så har polisen hittat en hel jävla del kroppar (typ 70 stycken) som är täckta av radioaktivt avfall. Eller något i den stilen. Kropparna är de från första och andra filmen, bland annat. Hursomhelst, detta syskonpar stannar vid en bensinmack där de blir jagade av en gammal galning med ett hagelgevär. Därefter blir de jagade av Leatherface med familj. Till deras hjälp har de en Mad Max med tvåhundratusen kilo vapen. Vilket torde jämna ut oddsen något.

Filmen känns väldigt mycket The Hills Have Eyes. Ni vet, några lirare som får soppatorsk i öknen och sedan jagas av ett gäng kannibaler. Det är lite småroligt att se Viggo Mortensen i rollen som Tex, cowboyen som visar sig vara sinnesrubbad. Roligt på det sättet att en sådan väl ansedd skådis idag har haft en roll i en b-film som den här. Mortensen gör en riktigt bra skådespelarinsats, dessutom. Det finns även en del homeage till första filmen. Vid gasstationen får vi till exempel se scenen från första filmen där galningen försöker sälja ett kort till utbölingarna utspelas igen - fast i en annan tappning.

Ärligt talat, jag börjar bli lite trött på sälva motorsågsgrejen. Det är inte lika freaky längre. Efter två filmer blir det lite småtjatigt i den tredje. Om man jämför med till exempel Friday 13th så känns de filmerna lite mer påhittiga eftersom mordvapnen alternerar väldigt mycket. Jason är aldrig kopplad till ett enda vapen, som Leatherface är (även om han dödar folk med andra vapen också). Detta gör att konceptet blir lite... unoriginal (även om motorsågar är jävligt häftiga!).

Enligt obekräftad källa så skulle gore-scenerna vara mycket mer blodiga också, men de klipptes bort i den slutgiltiga versionen. Vilket är riktigt tråkigt. Hade man behållt dessa gore-scener hade det höjt poängen för filmen avsevärt. Tyvärr, och det är riktigt skamligt, så får man inte se så mycket detaljer vid gore-scener alls. Det blir istället (som vanligt i töntiga filmer) klipp till någon annan scen medan ljudet ligger kvar. Varför? Det förtar hela skiten.

Kannibalismens ansikte. Och inte fan är det vackert.

Dessutom: Vem i helvete kom på taglinen till filmen? "He puts the teeth in terror". Så jävla lamt.

När man först får se svartingen med massa vapen så har man skyhöga förväntningar på att han ska vara riktigt hardcore och sparka stjärt med allt och alla. Istället är hans skådespelarinsats grymt dålig, och framställs inte alls så häftig som man vill se. I början. Men är man tålmodig och håller ut så börjar han skaffa sig lite karaktär framåt slutet.

Att gore-scenerna är så degraderade gör att filmen inte tar hem alla poäng, men själva Sawyer-familjen med sitt gäng av kannibaler höjer rullen avsevärt. Denna gång får vi se ännu fler medlemmar av familjen gestaltas. Mamman, en liten skitunge, och såklart morfar igen (som ser ännu värre ut denna gång. Jag tror faktiskt att han är död i den här rullen).

Grandpa is back. Fast död. Och fulare än någonsin.

Efter halva filmen ungefär får Leatherface får en specialdesignad motorsåg att leka med. Det skulle kunna bli riktigt häftiga scener med den, men de utnyttjar inte detta faktum över huvud taget. Skamligt!

Man måste även älska de svenska undertexterna som ges ut tillsammans med DVDn. översättningen är bland de sämsta jag har sett i hela mitt liv. Detta för att de verkligen översätter i princip allting ordagrannt. Kulmen kommer framåt slutet när de översätter "Motherfucker" till "Moderpåsättare". Hmmm... visserligen korrekt översatt om man tar det ordagrannt, men tja... det skänker lite extra humor till hela skiten.

Sammanfattningsvis: Bristen på gore (blod finns det gott om, men inga köttiga scener!) gör att den här filmen är bara att skippa. Tyvärr. Texas Chainsaw Massacre 3 missar öppet mål och skjuter sig själv i foten genom valet att ta bort gore-scenerna. Undvik!

2 comments so far.

  1. Johan 05 juli, 2007 18:16
    Din svenska gör självmål i den här bloggen! Och det är inte någon taskig b-film jag ville läsa om utan Transformers!!
  2. Tom Fury 05 juli, 2007 20:08
    Jag vet (jag vet). Transformers-recension kommer dude :)

Something to say?