: : Tom Fury
Den enda dokumentationen över Tommies liv

Nochnoi Dozor

Category: By Tom Fury
(eller Night Watch, eng. titel). Jag är bakfull idag, så recensionen kommer nog suga. Hursomhelst. Grym film. Väldigt hypad, det sägs att den sålde bättre i Ryssland än Sagan om Ringen-trilogin när den hade premiär. Ja, det är en rysk film. De pratar ryska. Det är lite fränt. Fast filmen var inte alls vad jag hade väntat mig.

Folk pratade om att den var så creepy och att den var scary och allt möjligt bullshit. Det var den inte. Väntar du dig en skräckis i stil med ringu eller ju-on lär du bli grymt besviken. Tänk dig snarare Ghostbusters möter Blade. Där har du den. Lite vampyrer, en supersnabb turbo-gangstabil, kamp mellan gott och ont, och så vidare. Det är riktigt schyssta specialeffekter i filmen. Den är lite svår att följa ibland, så den sätter intelligensen på prov vid vissa stunder. I slutet klarnar det mesta dock, som det brukar vara i filmer. Vad handlar den om då?

Det börjar någon gång på 1300-talet, där du har ljusets armé och mörkrets armé som går i klinch med varandra. De fightas och fightas, tills de inser att ingen kommer vinna för att de är lika starka. Då sluter de ett avtal som går typ ut på att ingen av respektive sida får göra någonting utan den andres medhållande eller nåt sånt crap. Därför sätter de ut nattens väktare (därav namnet på filmen) som ska hålla koll på mörkrets styrkor, och ljusets väktare (uppföljaren heter Day Watch. No shit...) som ska hålla koll på den ljusa sidans styrkor. Easy as Dell (eller vad det hell? Nej, reklam har ingen påverkan på människor.).


Hursomhelst. Spola fram till nutid. Det sades att det skulle komma "the one" typ som ska välja sida (mörka eller ljusa) och avgöra ödet av striden typ. Så i filmen får man följa jakten på denna utvalda person och lite om kampen mellan mörkret och ljuset. Flera historier löper parallellt, och det är ganska skickligt gjort. Hursomhelst, vem bryr sig om storyn egentligen?

Det viktiga i sammanhanget är att det är en hel del blod, många fighter, vampyrer, en del heta brudar (fast de flesta såg ganska skabbiga ut om jag ska vara ärlig. Var mycket fräschare brudar i Hostel, trots att det var en skitfilm), och en del snygga bilar och så vidare. Plus grymma specialeffekter. Bara på grund av det så är den värd att se.

Jag har bara en fråga egentligen. VAR ÄR ALLA NINJOR? Det var inte en enda ninja i hela filmen. Inte ens någon som kunde liknas vid en ninja. Det fanns inte ens en ninja-referens i filmen. Det är det riktigt negativa med rullen. Annars hade den nog fått ett toppomdöme. Men jag kom på det nu, i och för sig. Det finns inga ninjor kvar i Ryssland. Det är nog därför. Jag eliminerade min konkurrens i det landet för länge sedan som ett första steg att ta över världen. De hade inte en chans, de stackarna. Suckers!

Alltså, väntar du dig en skräckis så behöver du inte bry dig om att se filmen. Om du däremot vill se en schysst actionrulle så slå på denna och ge ryssarna en chans! De är inte så tokiga trots allt.

1 comment so far.

  1. Anonym 21 mars, 2006 09:42
    Dnevnoi Dozor! :D

Something to say?