: : Tom Fury
Den enda dokumentationen över Tommies liv

Azumi (2003)

Category: By Tom Fury
Fick tips om att se denna film av Thore, en old-school friend of mine. Tack, Thore! Azumi börjar riktigt lovande. En liten flicka ensam i ödemarken, hennes mor ligger död på marken framför henne. En äldre sensei med sina små lärlingar går förbi, och de adopterar henne in i klanen. Snabbspolning fram ett par år. Svärdfighting i skogen mellan den lilla flickan och hennes "bröder". Jag blev lite halvt imponerad av farten i fightandet. Inte ofta man får se så mycket i filmer direkt, och med svärd och grejer också - med stil!

Hursomhelst. Storyn är i stil med att "ni-är-tränade-lönnmördare-och- ska-ge-er-ut-på-uppdrag-och-fightas-som-fan". Det är tre krigsherrar som hotar att göra uppror under Tokugawa-shogunatet som dessa lönnmördare sänds ut för att döda. De har tränats hela sina liv för detta uppdrag, så det är deras enda existensberättigande. Typ. Schysst upplägg liksom. Tyvärr så håller det inte måttet. Hela första timmen av filmen är rent ut sagt boring. Man undrar när de ska sluta prata och jönsa runt och börja slåss på riktigt. Svärdfighterna är heller inte speciellt kul att titta på heller när filmen progresserar: Inte alls mycket blod och ibland är frånvaron av fullkontakt mellan kombatanterna så uppenbar att det inte är roligt alls. Jag menar, när en snubbe blir skuren över hela sin framsida och börjar kräkas massa blod - utan att ha en skråma på kläderna där han nyss blev huggen - ja, det säger väl det mesta. Teamet av lönnmördare som hänger med Azumi (och henne själv) kan du se på bilden nedan.

Den andra delen av filmen är dock mycket bättre. Där höjs tempot rejält, och intressanta karaktärer presenteras. Till exempel en helt krigsskadad geisha-liknande samuraj som har en thing för rosor. Snabb, dödlig och vitklädd. Hur mer superboss kan det bli? Han dör (givetvis) i slutet genom att få huvudet avhugget (eller snarare avexploderat) av Azumi. Fighten mellan dem är bland de bästa jag har sett i filmväg. Den slår inte slutfighten i Equilibrium, men den är god damn nära.

För övrigt håller den en ganska standard-japansk-film-klass. Vackra miljöer, något corny dialoger, fräna kläder, coola fightingscener på slutet och en hel del samurajer och ninjas.
Det bästa med filmen är som sagt våldet på slutet, plus att Aya Ueto (Azumi) är ganska het. Se bilden ovan. Okej att det inte är så sexigt med blod över halva ansiktet, men vadå, hon ser ju hård ut på bilden. Och hon är hård. Hon dödar ett ansenligt tal människor under hela filmen, och lyckas undvika att få spö.

Det finns lite roliga referenser i filmen, till exempel till prästen Tenkai, som enligt sägen var någon annan mer känd samurajkrigare. Hideo Kojima (skapare av Metal Gear-serien, om du inte visste det) ska tydligen finnas med som statist någon gång på slutet. Jag lyckades dock inte se vem det var. Det var väl mest därför jag ville se filmen från första början. Plus att postern gave it off ganska mycket - jag är lite svag för filmer där de fightas med svärd. Som Highlander, typ.

Sammanfattningen då. Man skulle kunna nöja sig med att spola förbi första timmen i filmen och endast se andra, och antagligen ha en lika stor behållning ändå. Storyen är inte så överraskande utan är väldigt mycket straight-forward, så luta dig tillbaka och njut av andra halvans fightingscener - det är de som gjorde filmen. Plus att huvudperonen är het.

Uppföljaren Azumi II ligger på lur och skall ses snart. Återkommer med recension på den. Tills vidare, se denna om du verkligen är inne med svärdfighting i japansk stil. Den var helt okej. Om du blundar första timmen.

2 comments so far.

  1. Anonym 24 april, 2006 21:26
    ....och vem gav dig tipset? Annars en bra recension! hade allt man begärde!
  2. Anonym 24 april, 2006 21:39
    Du vet då hur man muntrar upp en stammisläsare.
    KUTGW

Something to say?