: : Tom Fury
Den enda dokumentationen över Tommies liv

Black Christmas (1974)

Category: By Tom Fury
Nu såhär i sommartider tänkte jag att det kan vara skönt att svalka sig med en kylig film - och vad låter med kyligt än Black Christmas (förutom absoluta nollpunkten)?

Silent Hill-recensionen kommer få vänta ett litet tag. Måste låta alla intryck sjunka in först, för en sådan viktig recension (läs: jag är för slapp för att skriva något vettigt om den filmen just nu).

Hursomhelst. Black Christmas. Vad handlar skiten om? Kort sammanfattat: En snubbe dödar massa girls och gömmer dem på vinden. Filmen utspelar sig i ett studenthus i USA. Det var nog härifrån Jag Vet Vad Du Gjorde Förra Sommaren, Scream och alla de där skräpfilmerna fick sin inspiration ifrån. En kille ringer till studenterna i huset och stönar och låter konstigt i telefon. Antagligen dödar han någon och låter dem höra det. Måste erkänna att det låter aningen creepy. Det är nog det bästa med filmen. Det påminner om Debilitas från Haunting Ground. På tal om Haunting Ground - det måste jag spela igenom snart.
Flicka svarar i telefon och pratar med mördaren. Känns konceptet igen i ett par modernare filmer?

Filmen innehåller väldigt många tjejer (den utspelar sig ju mestadels i ett sorority-hus!), men man får inte se en enda av dem naken. Det är en så kallad major disaster, som man säger i staterna. En annan major disaster är den totala avsaknaden av råa scener. Man får nästan inte se något gore alls.

Trots dessa missar så lyckas regissören hålla en grann stämning filmen igenom. Skådespelarna är även de helt okej. Handlingen är kass dock, och storyn är väl inget att hänga i julgranen. Haha, en julreferens till en julfilm. Hoh! Storyn är ganska rörig faktiskt. Det är inget man bryr sig speciellt mycket om. Musiken däremot är ganska schysst, i riktig klassisk skräckstil.
Såhär kul kan man ha på vinden om man först blivit kvävd i en plastpåse. Svaga stackare.

Den största behållningen med filmen är de skumma läskiga telefonsamtalen. Det finns inget mer som egentligen bidrar till något övergripande positivt i filmen. Atmosfären filmen igenom är dock tätare än...äh, fuck liknelser. Den är tät och den håller.

I slutet blev jag så jävla pissed. Polisen ringer till huset tjejerna bor i, och hon som svarar blir tillsagd att hon ska gå ut och ABSOLUT INTE gå upp för trappan eftersom mördaren antagligen är där. Vad i helvete gör hon? Hon försöker leka macho och går upp. Din dumma brudjävel.
Fast hon lyckas spetsa snubben i ögat, åker hon själv på en hel del spö. Slutet av filmen överraskar, med en liten såndär obligatorisk twist, som alla andra känner sig tvingade att köra med.

Filmen är helt klart sevärd, men förvänta dig inga underverk eller något som ger en större behållning. Helt bortkastad tid är det dock inte.

2 comments so far.

  1. Johan 17 juni, 2006 15:17
    Så där ja, nu kan jag skriva igen :) Och datorn är tyst. Lösningen? Ett annat tangentbord utan en massa spilld cola på. :P
    Bra recension kompis. Ser lovande ut. Kan du inte göra en recension på Sound of Music?
  2. Anonym 19 juni, 2006 17:21
    A porno reviw cummin' at Tommie's blogg soon.... I hope! ;)

Something to say?