: : Tom Fury
Den enda dokumentationen över Tommies liv

The Hills Have Eyes (2006)

Category: By Tom Fury
Detta är en rmake på filmen från 1977, som jag recenserade för ett par månader sedan här. Det är samma story, fast med nya skådespelare etc. Så tänker inte nämna så mycket om storyn, den finns att läsa på länken i föregående mening.

Det som skiljer den här nya filmatiseringen från originalet är egentligen inte så väldans mycket. Visst, det är bättre effekter eftersom filmtekniken har ju givetvis utvecklats. Det är aningen bättre musik till filmen också. Actionscenerna är mer påkostade och mer utdragna. Alla scener som fanns i gamla är inte med i nya, det är även en hel del nya actionscener.

Frågan är då: är den här bättre än originalet? Nej. Den största anledningen är att den grillade Dr.Phil (se bilden i länken här) visserligen finns med, men man får inte se honom söndergrillad riktigt som man fick i originalet. Dessutom var det inte riktigt samma stämning i filmen som i originalet. Kan inte riktigt sätta fingret på det. Orignalet hade en hel del Fallout-stämning över sig. Denna remake försökte sig på det, men lyckades inte riktigt. Jag hade nog önskat lite mer av filmen. Och lite mindre panik-action-fighting-scener. De var inte speciellt bra, och förtog ganska mycket av helheten. Nakenheten var som obefintlig också. Freaksen saknade lite av den personlighet man såg i originalet. Nej, den här var inte bättre än den första filmen, men likväl är den sevärd (såvida du inte sett första). Den tillför inget nytt om man redan sett den gamla.
En av överlevarna i filmen tillsammans med sin killer-dog som biter handen av ett av freaksen. Det ska tilläggas att snubben på bilden får sitt lillfinger och ringfinger avhugget av en yxa en bit in i filmen. Det är kanske den största behållningen med filmen över huvud taget.

Det finns saker som irriterar i filmen. Som till exempel när ungen i familjen framåt slutet stöter på en utav de radioaktiva missfostren i öknen ätandes av sin mor. Ja, ätandes. Som i att stycka upp kroppen och äta delar av inälvorna. Freak-gubben har inga som helst vapen. Ungen (ungen och ungen, han är väl typ 15 bast nåt) har med sig en full-laddad 9mm pistol. Istället för att sikta ordentligt och skjuta skallen av gubb-fan så springer han tillbaka till deras strandade pickup + husvagn och skjuter lite sporadiskt bakåt. VARFÖR I HELVETE DÅ? Ta sikte ordentligt och skjut idioten istället. Satan. Såna där ologiska grejer gör mig sur. Det där hände inte i originalet.

Hursomhelst. Filmen är sevärd, om man inte sett den första filmen. Men inte mer än så. Alla bör ha sett The Hills Have Eyes, i någon version. Står du i valet mellan den från 1977 och den från 2006 är valet enkelt: Det var bättre förr.

1 comment so far.

  1. Johan 08 juni, 2006 12:59
    Hmm jag fick just en fundering, rent spontant känner man så här "Gör en egen film då grabbjävel" :P
    Men det är bra kompis! Du har en hög frekvens nu! Alltid lika kul att läsa.

Something to say?