: : Tom Fury
Den enda dokumentationen över Tommies liv

The Da Vinci Code (2006)

Category: By Tom Fury
Jag behöver inte introducera den här filmen, för alla har hört talats om den och alla vet vad den handlar om. Annars så ska man kanske börja fundera på var man har hållit hus det senaste året.

Kom äntligen till skott och såg filmen för ett tag sedan. Det som slog mig först var speltiden. Nästan 3 timmar lång. Jag hade fått tag på någon Directors Cut som hade en del annat material som inte fanns i den tidigare versionen eller något sådant jibberish. Säkert saker som ingen har lagt märke till ändå. 3 timmar lång. Det är Sagan om Ringen-långt. Och det är nästan olidligt. Lyckas den hålla spänningen tillräckligt mycket så man vill se klart den?

Ja. Och nej. Stundvis är den väldigt intressant när de slänger fram massa olika teorier om symbolik etcetera. Det är det enda som fångade mitt intresse. Sjävla storyn i sig med Opus Dei och Tom Hanks (som ser förvånansvärt mesig ut i filmen) som misstänkt mördare etc. spelar mindre roll. Det är inte det som är det intressanta, utan det är de här konspirationsteorierna om kyrkans hokuspokus med Jesus och Gud vet vad. (Ja, Gud vet nog faktiskt vad).

I Professorns tankar: "Om jag bara hade en konservöppnare...

Ibland blir dialogerna lite väl utdragna och man önskar att det hände lite mer i filmen. Nej, jag har inte läst boken än men planerar att göra det någon gång snart. Det känns bara inte så prioriterat ännu.

Det filmen "förärar" oss med är schyssta skådespelare. Vi ser Magneto som en gammal gubbe som har svårt att gå, Tom Hanks som en fjantig professor, Jean Reno som en fransk (vad annars?) bad-ass polis och sen säkert ett par andra skådespelare som är kända men som jag inte kunge bry mig mindre om.

En sak som hade förgyllt den här filmen något oerhört hade varit zombies. De pratar ju om tempelriddare. De kunde till exempel haft tempelriddarzombies, fast bra sådana, inte som de i Blind-Dead-serien [1] [2] [3] [4]. Det hade varit awesome. Sedan, så kunde de haft med lite fler snygga tjejer som hade fått klä av sig eftersom de blev jagade av tempelriddarzombies - och alla vet ju att det går snabbare att springa med mindre kläder på kroppen. Fler blijakter hade varit bra också. Nu får vi en biljakt i filmen, fast den är över otroligt snabbt. Mer av den varan, tack. Och mer våld och blod.

Om vi hade fått de grejerna i filmen så hade den varit perfekt. Förutom att den kanske var lite för lång. Man kunde ha klippt bort lite bullshit som ändå inte var så viktigt.

Är den värd att se? Tja, är man intresserad av kristendomens historia och tycker det är spännande att se en gubbe satsa flera miljoner dollar på att hitta en liten box med papper i, så visst. Men var beredd på att den är ganska lång och kan vara jobbig att se om man inte riktigt har det där brinnande intresset. Filmen blev ju en sån succé, så det är nästan oundvikligt att inte se den. Bara för att.

2 comments so far.

  1. Anonym 15 mars, 2007 10:06
    Menar du på fullatste jätteallvar att du såg filmen innan du läste boken? O.o
    SÅNT FÅR MAN INTE GÖÖÖRA!
    Lilla Tommie...Gaah!
  2. Johan 15 mars, 2007 20:34
    Hmm Tommie, vill bara poängtera att din trognaste bloggläsare inte har en aning om vad filme handlar om. Har givetvis hört snacket men itne så mycket vad skiten handlar om detaljerat.

Something to say?