: : Tom Fury
Den enda dokumentationen över Tommies liv

The Transporter (2002)

Category: By Tom Fury
The Transporter är en grym actionrulle. Till en början. Tyvärr håller den inte hela vägen till slutet. Det är synd, för Jason Statham brukar göra sådana kickassroller. Förväntningarna byggs upp grymt högt i början, men de lyckas inte behålla det filmen igenom eftersom de är tvungna att bli otroligt corny mot slutet. Let me explain.

Filmen börjar med att vi får följa Frank Martin, en professionell transporter (chaufför) med skills som inte är från denna värld. Han hjälper ett par bankrånare fly undan snuten, genom ett beställningsjobb. Biljakten i början är makalöst välgjord. Fast and the Furious? Fuck off, här kommer Statham och visar var skåpet ska stå. Och som alltid är han lika iskall samtidigt som han har sin fräna engelska accent.

The man with the gun.

Så ni förstår att ribban sätts otroligt högt i början. Tillbaka hemma igen, så får han ett samtal om ytterligare ett jobb. Det är här allting skiter sig. Han begår ett misstag under sitt jobb och helt plötsligt har han ett gäng wuss-asses efter sig. Här blir jag grymt besviken. Det visar sig att han inte är så iskall som han framstod i början. Han har medkänsla och bryr sig om människor. Det suger, det passar inte en sådan karaktär! Mycket bättre hade det varit om han istället koncentrerat sig på att endast kicka ass och sakna känslor. Men nej. Jag menar, jag såg fram mot det i början att äntligen få följa en bad guy istället för en good guy. Men det visar sig, som jag tidigare nämnde, att han inte är så bad egentligen. Besvikelse.

Det är så här man är van att se honom. Hård som fan med en puffra i handen. That's the way.

Förutom detta dock är det överlag en bra film. Den följer standardmallen för action, men i och med att det är en så pass bra skådespelare i huvudrollen så höjer det filmen flera nivåer. Actionscenerna blir man inte besviken på. Till exempel en scen, kanske den häftigaste i hela filmen, är när han överöser ett golv med olja så att alla badass mofos som försöker kicka hans ass bara halkar runt. Sedan sparkar han av pedalerna till en cykel och spänner fast dem på sina skor så han själv inte halkar. Därefter går han lös på alla bitches stenhårt. Även biljakterna håller hög klass rakt igenom.

Bruden som förstör hela filmen genom att göra huvudkaraktären till en mjukis. Det hade varit bättre om han knuffat ner henne från nån klippa istället.

Allt som allt är det en hyfsat bra film. Den ger inget större mervärde, och Statham har medverkat i filmer som varit mycket bättre än såhär. Det är nästan lite av ett lågvattenmärke för att vara honom. Det betyder dock inte att filmen är värdelös.

Förvänta dig dock inga zombies eller mycket naket.

2 comments so far.

  1. Johan 17 mars, 2007 13:18
    var det inte du som typ hatade brittsik accent? och nu hyllar du den? Hur går det ihop sig?
  2. Tom Fury 17 mars, 2007 14:08
    Det var brittisk humor som inte var my cup of tea direkt...

Something to say?