: : Tom Fury
Den enda dokumentationen över Tommies liv

The Exorcism of Emily Rose (2005)

Category: By Tom Fury
The Exorcism of Emily Rose är en filmatisering baserad på en verklig händelse. Detta faktum gör det hela lite mer intressant, och inte lika over the top som den gamla klassikern Exorcisten.

Storyn grundar sig på den tyska flickan Anneliese Michel's berättelse om hur hon enligt utsago blev besatt av demoner. Läkare försökte få det kopplat till psykotiska störningar och epileptiska anfall, men familjen inklusive flickan själv var helt säkra på att det var demoner som hade tagit över hennes kropp. Så de vände sig till kyrkan, blev först nekade men fick sedan ett ok att genomföra exorcismen. Hela processen resulterade i att hon till slut dog, 23 år gammal. Rättsprocessen var väldigt uppmärksammad i Tyskland, där två präster och hennes föräldrar stod åtalade för vållande till annans död - just på grund av att i och med exorcismen skulle utföras så var hon tvungen att sluta äta sina mediciner, som då domstolen till slut fann var orsaken till att hon dog. Eller något i den stilen.

Let the exorcism begin! ...typ.

Hursomhelst, filmatiseringen har gjort lite egna justeringar till den här storyn (utspelar sig i USA istället för Tyskland, huvudpersonen heter Emily Rose istället för Anneliese Michel, föräldrarna är denna gång inte åtalade utan bara en ensam präst m.m.) så att berättelsen bättre passar som film.

Och passar det gör den. Filmen i sig är i princip en enda lång rättegång. Filmen startar när exorcismen redan är genomförd och Emily har dött. Efter det drar rättsprocessen igång och vi får följa fallet i domstolen och möts av tillbakablickar samt lite parallella händelser (advokaterna påverkas av de "mörka krafterna" etc), och till sist får vi se själva exorcismen - hur det egentligen gick till när den utfördes, från prästens synvinkel.

Det här får man se mycket av. Rättsalen.

Både scenerna i domstolen och flashbacksen samt de parallella händelserna är väl genomarbetade och ger ett visst moment av spänning. Det är väl inga nervkittlande scener direkt, men en del händelser är åtminstone lite anstötande - vilket är bra. Sådana här filmer ska väcka reaktioner. Det är dock inte mycket gore eller liknande, så letar man efter det blir man besviken.

Vi ser i rollen som Emily Rose Jennifer Carpenter, hon som spelar Dexter's syrra i serien Dexter. Just det, har du inte sett den serien än är det hög tid att du gör det. Otroligt bra serie. Kan verkligen rekommendera den. Hursomhelst, Jennifer gör en väldigt bra insats skådespelarmässigt. Det gör resten av skådespelarna också. Det här är ingen lågbudgetproduktion direkt.

Har du undrat hur en besatt tjej ser ut? Look no further, här har du ett prima exemplar!

Se The Exorcism of Emily Rose. Den kommer väcka ditt intresse, om den inte redan har gjort det.

1 comment so far.

  1. Johan 15 mars, 2007 20:30
    Ungefär så där ser tjejerna ut när jag försöker prata med dem på krogen :P

Something to say?