: : Tom Fury
Den enda dokumentationen över Tommies liv

Dogma (1999)

Category: By Tom Fury
Dogma är en film av Kevin Smith som spelar helt på det religiösa temat. Två änglar (Matt Damon och Ben Affleck) har kastats ut från himlen och föpassats till något värre än helvetet....Wiscounsin, USA. Den katolska kyrkan har gjort en omvändning för att dra till sig den unga publiken och lanserat Buddy Christ (se bilden nedan) - och i och med detta ser dessa två fallna änglar chansen att återvända till himlen. Problemet är bara att om de återvänder så kommer hela existensen att upphöra. Därför blir det en steril kvinnas uppgift att stoppa dem. Med hjälp av två profeter (Jay & Silent Bob, såklart!) och den trettonde (svarta) lärjungen (Chris Rock) - som även påpekar att Jesus var en svart homeboy.

Storyn är, som du märker, ganska whacked. Men väl genomtänkt. Och det blir ett bra resultat. Det som överraskar i slutet är att Alanis Morisette spelar Gud. Vilken grej att få en sådan roll. Att spela Gud, liksom.

Buddy Christ - Jesus the homeboy!

Hursomhelst. Filmen bjuder på en hel del schyssta dialoger och massa humor. Som vanligt med Smiths filmer är Dogma riktigt rolig. Den bjuder även på något slags djup om man ska vara lite pretentiös och låtsas bry sig något om de religiösa referenser de gör i filmen. Ensembleb som spelar rollerna gör ett riktigt bra jobb med att gestalta de olika karaktärerna. Jason Mewes i rollen som Jay gör som vanligt ett grymt bra jobb och är riktigt rolig.

Trettonde aposteln, profeten och musan. What a team!

Det blir en del blod och splatter mot slutet av filmen, men inget som är speciellt märkvärdigt. Och något direkt naket är det inte att tala om - men det gör inget. Filmen är bra ändå.

Smith fick jäkligt mycket skit från några extrema katolska grupper som led av mindervärdeskomplex och började hacka på filmen ordentligt. De förstod liksom inte poängen med det hela. Fast vad vet jag, man kanske blir lite skev i skallen om man har präster som är pedofiler och policys som främjar spridandet av AIDS och en ökande mängd spädbarn som lämnas åt sitt öde på gatorna. Katoliker, sheeesh. Det är de vi har att tacka för att kristendomen får utstå med så mycket skit idag.

"Satan looks like this. And he ain't black, bitch".

Även om man bortser från de religiösa gliringar som filmen innehåller, så ger den ändå en hel del underhållning. Den är helt klart sevärd!

1 comment so far.

  1. Johan 26 mars, 2007 21:53
    Klockren film! Fast det kan väl inte ha varit första gången du såg den väl? Gillar Silent Bobs ända o bästa kommentar i filmen. Och det där med att få spela (vara) gud, man vänjer sig ganska snabbt.

Something to say?