: : Tom Fury
Den enda dokumentationen över Tommies liv

Fråga #8 - levande strumpor

Category: By Tom Fury
Hej och välkomna tillbaka till Tommies frågelåda. Denna gång handlar det om mystiska krafter i tvättmaskiner och strumpors märkliga egenskaper.

Hej Tommie.
Idag fick jag ett ryck o bestämde mig för att tvätta. Jag tvättade några strumpor. Sedan när jag skulle sortera dem så plockade jag upp en strumpa som hade någon klump i sig. Jag vart lite rädd o fundersam, men nyfiken som jag är så kollade jag vad det var. Det var en identisk strumpa som låg som en boll längst in i strumpan. Hmm nu har jag 3 st av den strumpsorten. Och jag vet att jag tidigare bara hade ett par strumpor av den sorten. Så min fråga är, kan strumpor föda barn i tvättmaskinen?

Mvh Johan
Hej Johan och tack för ditt brev!

Det här är en fråga som många har funderat på länge. Du är inte ensam om att vara med om detta. Enligt mina empiriska undersökningar så har bara i Sverige 587 människor varit med om samma fenomen. Det är en stor siffra, även om det inte utgör en så värst stor andel av befolkningen i landet.

Hur kommer sig då detta? Hur kan två strumpor bli tre? Jag tog kontakt med ett par forskare som är experter på strumpologi och förklaringen är ganska enkel. När strumporna bärs på fötterna så utsöndras sekret (svett m.m.) från fötterna som i sin tur sätter sig fast i tyget på strumporna. Om strumporna inte tvättas omedelbart har detta sekret en förmåga att mögla och dra till sig en hel flora av bakterier och annat kul. När sedan den här floran av bakterier uppnår en viss temperatur och fuktighetsgrad så startas en kemisk process där de lyckas dela celler hos den entitet de är fastsatta hos. Detta förutsätter dock att floran av bakterier har blivit erforderligt välbefolkad. Dessutom är temperaturen och fuktighetsgraden kritisk och får endast variera inom ett visst snävt intervall inom en viss bestämd tid. Tiden är ungefär lika lång tid som en tvätt tar. Det har även visat sig att hos vissa tvättmaskiner uppnår man exakt den fuktighetsgrad (genomdränkt) och den temperatur som krävs för att processen ska få maximal effekt.

När processen blir helt lyckad blir resultatet, som du har sett, en ny strumpa. Oftast dock så misslyckas processen med att dela precis alla celler - det blir då bara så kallade "noppor" på strumporna. Dessa noppor är en del av denna process som ej hann fulländas helt.

Jag hoppas du är nöjd med ditt svar nu och kan börja sova om nätterna igen istället för att grubbla på detta svåra problem.

(Undrar du över något? Finns det olösta mysterium i din vardag som du vill ha förklaring på? Eller undrar du hur många strumpor jag har? Skicka ett frankerat mail till technologen(at)yahoo.se, där du skriver ned ditt namn och din fråga. Märk kuvertet "Tommies frågelåda". I jakten på information är ingen fråga för liten!)

1 comment so far.

  1. Johan 24 februari, 2007 18:38
    Så du menar att jag lider av fotsvett? Hmmm. Men tack för ditt svar o du store allsvetare :P

Something to say?