: : Tom Fury
Den enda dokumentationen över Tommies liv

Nosferatu (1922)

Category: By Tom Fury
Ni vet alla vad den handlar om. Ni vet alla vad det här är för film. Greve Dracula - man måste vara född i farstun för att inte ha hört talats om storyn åtminstone någon gång. Det här är originalfilmatiseringen av Bram Stokers roman - och filmen är inspelad 1922 (så nej, det är inget typo i rubriken).

Tänker inte kommentera storyn speciellt, men måste säga att det var intressant att se en stumfilm. Och upptäcka lite andra saker. Som att 1922 var det okej att omnämna Rumänien som "...a country of ghosts and robbers". Ett smickrande uttalande som hade lett till någon typ av hysteria idag. Filmen var förresten bannlyst från Sverige under ett par år eftersom den var så "skrämmande", sägs det. Jag vet inte hur pass stor sanningshalten är i det påståendet, men det skulle inte förvåna mig om det var sant.

Och eftersom det är stumfilm så har de slängt med en massa musik. Orgelmusik. Den där jäkla orgelmusiken. Man blir galen på den. Så jag slängde på lite Zatox och DJ Zany istället - det passade ganska bra!
Nya Hästen-sängen - specialdesignad för vampyrer som diggar att bo i läskiga slott i Rumänien.

Såna här filmer är skrämmande. De är läskiga. Inte för att filmen i sig är läskig, utan för att skådespelarna ser helt sinnessjukt äckliga ut. De skrämmer en med deras uppsyn. Att de inte pratar hjälper. Kvaliteten på filmen, orgelmusiken gör ganska mycket. Och den hemska uppsynen de har kan ha att göra med att man inte får se dem blinka. Alls. I alla fall huvudpersonen. Vilket gör att de ser omänskliga och äckliga ut.

Det är ingen film någon idag skulle vilja se som kvällsunderhållning en torsdag. Det krävs att man verkligen vill se den för att orka med. Man är så bortskämd med effekter, dialog och annat idag vilket får till följd att man ställer högre och högre krav på filmerna. Den här filmen är ju så pass känd så man måste ju se den ändå. Det är mer eller mindre ett måste.

Old people in old movies looks creepy.

Det sägs att snubben som spelar rollen som greve Dracula var så pass ful så han inte behövde sminkas speciellt mycket för att bli scary. Och det stämmer nog. För ful är han alltid. Se bilderna.

That is an ugly son of a bitch for a bloodsucker!

Nosferatu är en klassiker - men ska man se den så ska man vara laddad för det. Och gilla orgelmusik. Jag tappade koncentrationen lite mot slutet, men det hände nog inget viktigt de minutrarna jag lät mina sinnen flyga iväg. Förutom att vampyrjäveln dog.

Se den? Mnja. Kanske.

2 comments so far.

  1. Johan 23 april, 2007 10:26
    Kan du inte roa dig med att lägga till tal på filmen och göra en nyrelease?
  2. Tom Fury 23 april, 2007 16:06
    Hmm, du har en poäng där. Det kanske man skulle göra! Vore jäkligt kul projekt. Lust att joina?

Something to say?