: : Tom Fury
Den enda dokumentationen över Tommies liv

Evil Dead (1981)

Category: By Tom Fury
Ni känner alla till den. Evil Dead. Kanske den bästa b-skräckisen någonsin. Filmen som gjorde Bruce Campbell känd som B-hjälten nummer 1 - och introducerade oss till karaktären Ash. Inte så macho i den här filmen, men Ash blir mycket mer macho i uppföljarna (som recenseras senare).

Det är tredje gången jag ser filmen. De första två gångerna var för otroligt länge sedan. Nästan så länge sedan att jag hade glömt bort bitar av den. Och det förstår jag inte, för den är ju hur bra som helst.

Stephen King promotade den här filmen - bara det säger ju allt. King är ju skräckens mästare (truly. Jag är inte ironisk här. Hans böcker is the shit! ). Han sade: "Evil Dead is the most feociously original horror film of the year".

The stuga where all the skräck is happening.

Storyn (skäms på dig om du inte känner igen den): Ett gäng ska åka ut till en stuga i skogen. Väl framme hittar de en bandspelare och en bok, "The Book Of The Dead". Bandet talar om vad boken är för något - och läser samtidigt upp en besvärjelse som väcker upp den vilande ondskan i skogen till liv... och den tänker inte låta dem komma därifrån. Därefter börjar hemskheterna (som är hur fräcka som helst!)

"Okey, guys...It's not funny any more. Let me out of here. Seriously. Let me the fuck out."

Bruce Campbell spelar som sagt huvudrollen. Han brukar kicka ass stenhårt. Tyvärr är han väl inte så tuff i den här första filmen i serien. Det kommer i de senare. Det går ändå inte riktigt komma ifrån det faktum att han är en grym jävel som passar sjukt bra i den här sortens rullar.
"Why have you disturbed our sleep, awakening us from our eternal slumber"
- Tjej som blivit zombie

Ögonkirurgi, Medieval style
Teamet gör ett skitbra arbete med kameran. Sam Raimi kan det där. Det är helgrymma movements som görs när kameran panorerar över de olika scenerna. Och så har vi ljudmeckandet. Ljudet är så jäkla bra gjort, med massa små detaljer man kan ha i åtanke när man ser filmen.

Vinnaren av Top Model 1981.

Jag är kär i den här filmen. Ni får inte missa Evil Dead - det är en klassiker som gjort sig förtjänt av sitt rykte att vara typ den bästa i genren. En oförglömlig film som är hur underhållande som helst. Titta bara på alla bilder jag har postat här i recensionen! Aldrig någonsin har jag nog varit så generös med bilder - och den här gången är det relevanta bilder också. Erkänn, du blir grymt sugen på att se den!

Då har vi kommit till den obligatoriska biten av recensionen där jag beskriver ett par grymt häftiga scener som imponerar. Vi har den världskända scenen när en utav tjejerna blir våldtagen... av skogen. Yes, av skogen. Den snarar in henne med kvistar och klär av henne, sedan så pumpar den på stenhårt. Stackars brud. Där kan vi verkligen tala om att få stock (haha).

Jag förstod aldrig var de där händerna kom ifrån. Coolt var det i alla fall.

Monstrena, som de blir när ondskan har tagit över deras kroppar (ärligt talat liknar de mer zombies. Och det om något är grymt coolt) är hyfsat bra gjorda och de är riktigt våldsamma. Både zombiesarna och de som inte förvandlats ännu alltså. Det gillas också.

Även när han är livrädd ser Ash hård ut. Som sten.

I en scen yxmördar en av snubbarna en utav tjejerna som har blivit en zombie. Det är blodigt och häftigt. Och efteråt ligger liket (som var död redan från början) och rycker. Det avhuggna huvudet och den avhuggna armen rycker också.

Evil Bitch. Visst är hon söt?

Ash hårdnar till i slutet av filmen i alla fall. Tror man. När han är på väg att skära sönder sin flickvän (som har blivit en zombie) med motorsågen så ballar han ur till slut och genomför det inte. Vekligt. Jag menar, hon är ju redan död. Release her of her misery, liksom.

Dude, det där var en jävligt stor finne du klämde!

Han blir till slut i alla fall ganska hård när han bashar sönder henne med en träpåle av någon sort (fast självklart dör hon inte eller slutar att röra på sig för det). Efter det så hugger han huvudet av henne med en spade. Också det förbannat jävla coolt. Men det är klart hon fortfarande rör på sig. Jag ska inte avslöja alla smaskiga scener - lite får ni upptäcka själva när ni ser den. för ni ska se den.

Awwwe, kärlekskram!

Hursomhelst. Det här är en av kungarna (tillsammans med Bad Taste och några fler) av B-skräckisar. Det går inte att ha levt ett liv under åttiotalet eller senare och inte ha sett den här rullen. Det är ett måste, oavsett vad man tycker. Du kommer älska den. Annars är det något fel på dig. Den har liksom allt.

Helt jäkla underbart slut bjuder den på också. Jag blir arg på dig om du inte ser den. Har du sett den tidigare så se den igen. Evil Dead är the shit!

Ash commands you - see Evil Dead. Now. Or he'll open a can of whuppass on you!

2 comments so far.

  1. Anonym 03 april, 2007 22:18
    Haha, den här satt jag och min bror + vår kusin och såg i en stuga ute på landet. Min bror kunde inte sova sen, på utsidan av stugan satt ett elagregat och tickade, han trodde att zombies skulle äta upp honom xD
  2. Johan 04 april, 2007 00:16
    damn! Vem har lagt ett avhugget huvud från en kiss-bandmedlem under sängen?! Rapead av skogen?! Detaljerat eller en hypotes?

Something to say?