: : Tom Fury
Den enda dokumentationen över Tommies liv

Frank Miller's 300 (2006)

Category: By Tom Fury
Ni har alla hört talats om den. Ni vet alla vad den handlar om. Ni har väntat på den i evigheter. Jo, det har ni. Har det varit värt väntan? Oh my God så värt det har varit.

Det här är en film som ska ses på bio. Så passa på att gå och se den medan du har chansen. Hemma på din 32"-TV så görs den inte rättvisa. Filmen är dess effekter. Det är dem som är bra. Och allt blod och gore. Men det tillhör ju effekterna. Ser du den på TV'n (eller ännu värre - din sketna lilla 17"-skärm till datorn) så får du skylla dig själv om du inte gillar filmen.

Hursomhelst. För er som varit instängda i ett skyddsrum den senaste tiden utan någon koppling till verkligheten (varför stannar ni inte kvar där?) och inte vet vad filmen handlar om kanske jag bör berätta lite kort vad som händer: Krig mellan spartaner och persier. Punkt. Och det är jävligt häftigt. Bäst gör du i att se trailern och njuta av bilderna som finns publicerade här. Det kommer räcka för att frälsa dig. Jag menar, hur kan en film som har stridande gigantiska noshörningar med i sig vara dålig? Just det, det går inte.

Ready to kick ass.

Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva. För filmen är så jäkla bra, tack vare all krigshets, alla effekter, alla monster, story-berättandet... gaah, den är galet bra! Att den är homoerotisk och inte historiskt korrekt är småsaker man får ta - det är fortfarande en spännande historia som berättas och illustreras hur snyggt som helst.

"Vems mamma sa du var en åsna? Huh!? "

Jag har haft ganska mycket diskussion om att filmen inte är historiskt korrekt - ett gäng töntar som blev upprörda över att filmen "framställer persierna felaktigt" och liknande bullshit. What's the deal, shitface? Ingen, inte ens Frank Miller som står för förlagan (serietidningen) påstår att hans skildring är politiskt korrekt. När man sedan i slutet av filmen får se i vilken kontext berättelsen berättas så ställer även det allting på sin spets och ger en förklaring till hjälteframställningen av kung Leonidas. Allt speglas ju, faktiskt (tro det eller ej!) ur spartaners perspektiv. Det är inte så jäkla konstigt att man glorifierar sina egna. Hur skulle berättelsen annars varit? Dumjävlar som klagar. Och kravet på att vara historiskt korrekt? Vad i helvete? Sedan när krävdes det att en film ska vara historiskt korrekt för att man inte ska bitcha? Skärp er! Jag blir så förbannat sur. Om den hade varit historiskt korrekt så hade det varit en grymt jävla tråkig film att se. Inga gigantiska noshörningar. Inga mutantarméer. Inga murar byggda på människolik. Vem i helvete vill se en film utan sånt? Det är som att strippa den på allting bra och lämna kvar det dåliga.

När jag tar över världen ska jag också ha en sån här tron. Fast jag ska ha drakar på sidorna. Ninja-drakar.

Ni som klagar på den aspekten vet inte vad ni snackar om. Det är en film ämnad att underhålla. Nöj er med det och sluta lipa.

Såg Xerxes ut såhär i verkligheten? Såg han annorlunda ut? Who gives a fuck? Rodrig Santoro gör rollen underbart bra. Så vad är problemet?

Hursomhelst. Åter till filmen. Att lista upp de vanliga sakerna skulle jag kunna göra: Bra skådespeleri, grymma effekter, bra med gore, mycket naket (kanske lite för mycket nakna män istället för kvinnor....), ljudbilder att dö för, pampigt mäktiga scener á la Lord of the Rings, one-liners som levereras utan dess like, mer blod, mer blod, mer fighter, mer ... allt ! Men varför lista det? Räcker det inte med att jag säger åt dig att se den? Det var länge sedan jag verkligen kunde rekommendera en film så pass mycket som den här.
Såhär går det till att knuffa ner ett gäng persier från en klippkant.

Fuck this recension. Se filmen. Du blir inte besviken! Blir du besviken så... tja, gå och se Sjunde Inseglet. Det är säkert en film för dig. Och du gillar säkert att ha sex med getter. Se filmen och gilla den, eller skit ned dig.

Till Frank Miller, Zack Snyder, och alla andra som bidragit till att den här filmen blev verklighet:

TACK!

Kung Leonidas säger: Se filmen eller dö! (fast på grekiska).

Såhär grymma masker har eliten i den persiska armén. Varför de har masker? För att deras ansikten ser ut som skit. Tro mig. Man får se ansiktena i filmen. Det påminner om den där snubben i RoboCop som fick toxic waste spilld över sig själv i början av filmen.

Kung Leonidas och sin tama (?) igelkott bakom honom. Mäktigt, fast det där kanske är den minst mäktiga scenen i hela filmen. Tänk dig då hur de andra är.

4 comments so far.

  1. Johan 17 april, 2007 15:05
    ah dessa spartaner! fina grabbar det. Synd bara att man ska förstöra historian genom att blanda in massa nosshörningar o annat skit. Förstörde filmen rejält.
  2. Christopher 18 april, 2007 06:28
    Hallelujah!
  3. Christopher 18 april, 2007 06:28
    föresten thore så vet du inte vad du pratar om! :P
  4. Johan 31 oktober, 2007 20:41
    Spännade att jag kommenterade filmen som om jag hade sett den :P
    Måste nog vara för att anspela på att den inte ska vara historiskt korrekt! Fast o andra sidan är det ju berättad av en snubbe, sådana brukar överdriva så vi kan säga att den var historiskt korrekt :P

Something to say?