: : Tom Fury
Den enda dokumentationen över Tommies liv

The Omen (1976)

Category: By Tom Fury
The Omen är en gammal klassiker som är hur bra som helst. Varför? För att Damien, ungen som hör hemma i helvete vid sin fader Djävulens sida är helt enkelt bland de grymmaste kids som varit uppe på bioduken. Någonsin.

Alla känner till filmserien The Omen. Det skulle förvåna mig om det är någon som inte ens har hört talats om den. För er oinvigda:

Filmen börjar i alla fall med att frun i en ambassadörsfamilj får ett missfall. Ambassadören, mannen i familjen, byter ut barnet mot ett annat utan att frun får veta någonting. Efter ett par år börjar intressanta saker att hända, då de upptäcker att barnet är Antikrist själv...

De lustiga händelserna börjar att visa sig genom att barnflickan hänger sig själv på utsidan av deras hus från översta våningen, och precis innan skriker ut "It's all for you, Damien...!". Varefter pojken ler.

Djävulens avkomma och dennes plastföräldrar. Bara blicken på ungen borde ju säga det mesta.

Hur coolt är inte det? Men det är inte det som är det bästa. Kanske det bästa i filmen är när prästen i filmen blir spetsad. Fader Brennan verkar psykotisk när man först se honom i filmen, men även han är en grym lirare som spelar för Guds lag i matchen. Det dröjer dock inte speciellt länge innan han blir spetsad på en påle. Jag hade dock velat se lite mer av honom. Pålspetsningen är väl i och för sig ganska cool i sig - creds till homom att bjuda oss på det.

Filmen utvecklas till en insnärjande historia med fadern som blir mer och mer troende och insatt i vad som pågår, medan Damien försöker ha ihjäl sin mor. Ungefär som Stewie i Family Guy. Till sin hjälp har han en reporter/fotograf som vill hjälpa fadern att gå till botten med det hela innan det är för sent. Det görs många referenser till Bibelkapitel och andra religiösa moment. Till och med besök till en helig stad i Israel sker framåt slutet. Där får man bland annat se en jäkligt schysst scen när en snubbe blir halshuggen av en glasruta (I won't spoil the fun med att säga vem... det får du se själv).

Är det en bra film då? Den innehåller väldigt mycket ondska och grymheter, men kanske inte så jättemycket gore och våld. Det är dock inte vanlgit att skräckfilmer från den tiden anspelade speciellt mycket på sådant (till skillnad från idag, då vi har filmer som Saw-trilogin bland annat). Dessutom är den, som nämndes i början, en klassiker. Och klassiker måste man se. Jag kan inte riktigt sätta fingret på exakt vad, men den har kvaliteteter som gör att man vill fortsätta se den. Har du inte sett den, så är det ett måste. Men har du sett den redan för länge sedan, kanske du inte behöver stressa ihjäl dig för att se den igen.

1 comment so far.

  1. Johan 02 april, 2007 11:32
    Låter som en härlig film! Man verkligen ser på bilden hur motiverad grabben är för nya upptåg!

Something to say?