: : Tom Fury
Den enda dokumentationen över Tommies liv

Apocalypto (2006)

Category: By Tom Fury
Den här rullen av Mel Gibson är bland de bästa jag har sett. Jag måste till en början påpeka att själva grejen att de inte förstört det hela med att låta karaktärerna prata engelska (trots att ingen av dem borde kunna det) gör att filmen höjs avsevärt. Vi slipper den där fejkade brytningen, och det ökar realismen en aning.

Vi får följa Jaguar Paw, som lever tillsammans med sina bybor under Maya-civilisationen och jagar djur i djungeln. En dag kommer ett annat gäng Mayaindianer och kidnappar i princip alla i hela byn (och de som de inte kidnappar dödar de). Jaguar Paw är en av de tillfångatagna, men han lyckas gömma undan sin fru och sitt barn för den invaderande styrkan. På väg till offeraltaret lyckas Jaguar Paw fly, och ska nu göra allt för att rädda sin familj.

Dräkterna som de höga prästerna hade var mäktiga. Fast vem skvallrade för dem att det var Halloween?

Varför tycker jag då att Apocalypto är så bra? Dels är det en spännande story med många inslag av hämnd och ilska. Sådant fungerar alltid bra och makes wonder för engagemanget när man ser en film. Men det är inte den stora anledningen. Den stora anledningen till att filmen är så bra är att den är så brutal. Herr Gibson sparar inte på specialeffekter när det kommer till slagsmål och dödsscener. Offerritualerna är heller inte så mesiga, och ser verkligen autentiska ut. På den biten har de gjort ett underbart bra jobb, och det måste man ge dem cred för.

...jag vill också vara med och jaga...

Våldsamt, våldsamt. They had fun!

Det räcker faktiskt för att göra Apocalypto till en film värd att se. Även om du ger jack shit för Mayaindianer och inte tycker det är roligt att se nästan nakna män och kvinnor springa runt i djungeln och slåss, så måste du ändå se den. Det här är the Gore-fest.

Såhär kommer det se ut när jag tagit över världen och alla tillber mig. Det är lika bra att du redan nu börjar vänja dig.

Se den.

2 comments so far.

  1. Johan 11 september, 2007 15:43
    Varför är det människor på bilden? När filmen handlar om en Jaguar-kärra?
  2. Tom Fury 11 september, 2007 15:45
    Hmm bra fråga faktiskt.

Something to say?