: : Tom Fury
Den enda dokumentationen över Tommies liv

Fler bitar börjar falla på plats

Category: By Tom Fury
(under den första perioden kommer jag antagligen att dubbelposta inläggen. Dels på Live Spaces, dels här).

Efter de senaste samtalen och mailen med Nils och Dag så börjar fler och fler bitar falla på plats. Som det verkar nu så ska vi avgränsa projektklassen efter den utvecklingsmodell som har använts under projektets gång. Utvecklingsmodellen (eller processmodell, om du hellre vill kalla den så) som vi ska titta på är MSF, Microsoft Solutions Framework. Vi ska även själva arbeta efter den modellen. Vilken applikationstyp projektklassen tillhör verkar tydligen inte ha så stor signifikans.

Allting kommer nog klaras upp mer när vi har haft vårt första möte med Dag. Då ska vi få en introduktion till Visual Studio Team System samt Team Foundation Server, och försöka diskutera oss fram till de avgränsningar och krav som vi ska ställa på vårt examensarbete.

Något som är värt att hålla i tanken är för vem måtten tas, och för vem de ska presenteras. En kund till exempel är intresserad av helt andra mått än vad en utvecklare är intresserad av. Därför är det möjligt att vi tittar på kod från ett rollperspektiv. Om det ska vara en enda roll eller flera stycken får vi bestämma efter mötet med Dag.

MS Project bör användas för att skapa vår projektplan. Planerar att installera det ikväll, och börja kika på det imorgon bitti. Kommer ihåg att jag gjorde ett försök att använda Project under vårt Programutvecklingsmetodikprojekt i skolan (hade då rollen som projektledare), men tyckte det var för bökigt att sätta sig in i det med tanke på vad vi behövde använda i det projektet. Den här gången ska jag inte ge upp så lätt, och med ökad kunskapsnivå kanske jag klarar av det bättre denna gång. Man kan ju alltid hoppas.

Har idag läst igenom ett whitepaper om MSF, MSF Process Model v.3.1. (hittas näst högst upp i listan av dokument). Har fått en förståelse hur processmodellen fungerar. Nu gäller det väl att försöka få den att passa in till vårt exjobb.

Över och ut!

2 comments so far.

  1. Johan 05 september, 2007 10:24
    Ok, och på ren svenska ska du göra vad?
  2. Tom Fury 05 september, 2007 10:27
    Evaluering och implementation av software metrics i Visual Studio Team System & Team Foundation Server. Okej, det var kanske inte ren svenska, men nästan.

    Nytt försök: Titta på olika sätt att mäta kvalitet för programvara, och sedan göra så man kan använda de måtten i verktyget VSTS/TFS.

Something to say?