: : Tom Fury
Den enda dokumentationen över Tommies liv

Bruce Lee's Return Of The Dragon (1972)

Category: By Tom Fury
(a.k.a. Meng long guo jiang a.k.a Fury of the Dragon a.k.a Maang lung goh kong, a.k.a. Revenge of the Dragon, a.k.a The Way of the Dragon).

Bruce Lee spelar här Tang Lung, en lirare som åker till Rom för att hjälpa sina kusiner i restaurangbranschen. Allt visar sig dock inte ske friktionsfritt. Lung's kusiner pressas av "syndikatet" att sälja sin egendom till dem - annars råkar någon illa ut... Syndikatet visar sig kunna gå långt för att få vad de vill ha. Och när Lung kommer dit så inser de att han är ett stort hot. Då gör de som varje annat syndikat som helst skulle ha gjort; hyr in massa martial arts mästare för att ta hand om detta nya hot (ja, inte lejer man några lönnmördare eller folk som kan hantera ett skjutvapen såklart - det förstår ju vem som helst).

Självklart är de ingen som helst match för en kickass dude som Tang Lung. I likhet med alla andra martial arts filmer blir det mer en showoff i skillsen hos huvudrollsinnehavaren än vad det handlar om en egentligen intrikat story. Det är liksom det som är själva poängen (alltså; det är inget negativt att det förhåller sig på det sättet. Det är helt enkelt core). Det hela avslutas med en showdown mellan Colt (Chuck Norris) och Tang Lung i Colosseum (ja...eller i några ruiner som ska vara Colosseum).

Det vi får se är en hel del, som de kallar det, "Chinese Boxing". Med specialeffekter där sparkar låter som pistolskott. Dubbat med urkassa engelska voiceactors. Det bästa är ju fightingljuden Bruce'an gör. Han (eller snarare hans amerikanska röstskådis) låter som en blandning mellan en kvinna, en apa, och en man som ljust har blivit sparkad på sina bollar. Jag älskar de här filmerna!

Showoff!

So far, so good. Filmen är faktiskt bra. Det är dock några punkter jag vill dra upp för diskussion. Först och främst, what the fuck is the deal med att se ut som en clown när man försöker vara gangster på 70-talet? Det fattade jag aldrig. Dessa åsnor till badass mofos såg mer skrattretande ut än hotfulla. Det är bara en lirare som har coola kläder i filmen - och det är herr Lee själv. Och varför ser huvudelakingen så sjukt gay ut? Han ska vara badass gangster men ser mest ut som någon japansk version hämtad från Brokeback Mountain med gigantiska solbrillor. Dessutom heter han Ho. Vilket får mig osökt att tänka på att han är prostituerad.

Sedan så har vi ju såklart mr invincible himself - Colt, spelad av ingen mindre än Chuck Norris (som tidigare nämnt). I den här filmen får han dock spö. Säger bara en sak: Viiiilka jäkla kläder! För att inte tala om hans frilla! Och att han är hårigare än en apa. Se bild nedan.

Norris vs. Lee. Episkt!

Den största frågan (som jag tidigare har berört) är varför dessa bad guys nödvändigtvis måste göra upp med Bruce Lee i fistfights? Varför tar de inte bara några pistoler och blåser skallen av honom? Nej, de är så mycket smartare och hyr in en superfighter från USA istället som får uppdrag att kicka hans ass (och misslyckas). Vilka idioter, de får skylla sig själva att de förlorar. Du blir däremot ingen förlorare om du ser detta klassiska stycke av filmatiserad ass-whuppin'. Go for it!

0 comments so far.

Something to say?