: : Tom Fury
Den enda dokumentationen över Tommies liv

A Nightmare On Elm Street (1984)

Category: By Tom Fury
Vad ska man egentligen skriva om en av världens bästa skräckfilmer? Wes Craven har gjort mycket bra i sin karriär. Det här är lite av det bästa han har producerat. Den har ju allt, och alla vet vad den handlar om. Freddy Krueger är det väldigt få som inte har hört talats om. Men för er som levt i en grotta så kan jag väl dra det ändå:

Det är 1980-tal. Alla är klädda i skitfula kläder (som var modet på den tiden; klä sig så gräsligt man bara kan). Freddy Kreuger, en snäll och rar kille med grova psykiska problem, mördar en hel del barn med sin specialgjorda handske (där han har monterat på någon form av rakblad). Hur coolt är inte det, liksom? Han föräras då med namnet Springwood Slasher (som ingen ändå använder sig av - alla refererar till honom som Freddy Krueger). Han släpps fri, men föräldrarna som har förlorat sina barn till hans mordbegär bildar en mobb och bränner honom levande. Typ.

Spola några år framåt. Barnen till dessa föräldrar som mördade Krueger plågas av mardrömmar som handlar om just herr Krueger. Hans "spöke" eller vad fan det nu kan vara har invaderat deras drömmar och mördar dem därinnifrån. Javisst, det är helweird men det håller som begrepp. Såklart har vi en utav kidsen som är tuff som satan och bestämmer sig för att slåss mot Freddy i sina drömmar. Antingen det, eller möta sitt öde genom att dö.

Filmen är faktiskt en av de bästa skräckisar som någonsin har gjorts. Den har allt. Teenage-slasher, mycket blod, bra story, detaljerade gore-scener, annat creepy stuff som likmaskar som kryper runt innanför Freddys hud, både fysisk som psykisk terror, Robert Englund gör en sjukt bra insats som Krueger (och karaktären Krueger är bland de bästa bad guys någonsin i en film) - ja, jag kan fortsätta ganska länge. Men ni har redan sett den, och ni vet att det är en tiopoängare i alla fall.

1 comment so far.

  1. Anonym 02 juni, 2008 21:32
    Jag håller med dig om att detta är det bästa Craven presterat.

    Måste säga att jag är imponerad av dina långa recensioner, nu återstår bara att du reggar dig på Filmtipset.se ;)

Something to say?