: : Tom Fury
Den enda dokumentationen över Tommies liv

Evil Ed (1997)

Category: By Tom Fury
Efter mycket tjat från Thore och påtryckningar från B-man blev det till slut att se Evil Ed. Evil Ed är kanske det bästa Sverige har producerat i filmväg. Någonsin. Ingmar Bergman kan ta och suga åsnestjärt. För hans filmer är inget underhållande över huvud taget. Jag förstår inte hur han kunde få så mycket creds. Sjunge inseglet? Vad är det för jävla trams?

Det man behöver i en film finns i Evil Ed. Den har blod, den har b-filmsklichéer, de pratar bräkig amerikansk engelska och har ett utmärkt sinne för detaljer. Filmen är inspelad i Sverige och i den ser vi storstjärnor som till exempel Gert Fylking.

Filmen handlar om en kille som arbetar med att klippa och censurera filmer. I början av Evil Ed förflyttas han till avdelningen för splatterfilmer. Han får flytta in i en stuga där han ska klippa bort olämpligt material från filmer. Det finns en massa roliga referenser till andra skräckisar inom samma genre. För det första har vi titeln. "Evil Ed" är uppenbarligen en anspelning på "Evil Dead". Vidare heter chefen för firman "Sam Campbell", vilket torde syfta på Sam Raimi (regissör av Evil Dead-serien) och Bruce Campbell (stjärnan i Evil Dead-serien). För övrigt får man se en hel del planscher sitta uppsatta lite överallt som föreställer motiv från bland annat ovan nämnda serie, Dracula, Dr Giggles, Critters med mera. Även en hel del one-liners är tagna från kända b-skräckisar, vilket skänker en extra charmig atmosfär till det hela.

Hursomhelst. Edward, censurmannen som flyttar in i huset, blir mer och mer whacko varefter han klipper mer och mer filmer. Till slut flippar han ur totalt och börjar mörda folk som kommer på besök. Ja, för att inte förstör allt så ska jag väl inte säga så mycket mer om handlingen här. Se den själva så får ni se.

Huvudet försvann efter att skytten utfördade dödsdomen: "Rest in pieces, mothterfucker".

Det bjuds på en hel del gore. Och naket. Som sagt så har filmmakarna ett bra sinne för detaljer. De pratar amerikansk engelska genom hela filmen, och det finns i princip ingenting som avslöjar att den är gjord i Sverige eller att det är svenskar som skådespelar (nåja. Förutom det svart-vita klippet i början). Dialekterna är klockrena, till och med registreringsskyltar och sirenljud är amerikanska. Det verkar som om de har tänkt på allt, men det är säkert något som missats - dock så upptäckte inte jag det åtminstone.

Filmen är ett klassiskt mästerverk som måste ses. Man har inte sett svensk film om man inte har sett den här. Gert Fylking gör en utmärkt insats i filmen, speciellt som den hårdknackade generalen med cigarren i munnen som får en att tänka på introfilmen till Quake III. Oh my gawd vad det introt var häftigt. Jag vet inte hur många gånger jag såg det. Ibland spelade jag bara spelet för att se introt.

Slutligen: Se filmen. Jag kan verkligen rekommendera Evil Ed. Den har allt du kan begära. Och, som tidigare nämnt, det är säkerligen det bästa Sverige har producerat i filmväg. Någonsin.

1 comment so far.

  1. Johan 17 januari, 2007 16:22
    Bah! Så nämner du inte ens mitt namn? Jag som tjatat i dagar, månader, år(?) att du ska se detta mästerverk. Damnn it. Jag är besviken. På tal om att den är gjord i sverige så märks väl det ganska tydligt i början, när de har klippt in nån svensk svartvit film :)

Something to say?