: : Tom Fury
Den enda dokumentationen över Tommies liv

Haute Tension (2003)

Category: By Tom Fury
Det här är en fransk film. High Tension är den amerikanska titeln. Och som vanligt med fransk film så är språket helt värdelöst och filmen i sig ganska weird. Den här hade dock sina ljuspunkter. Inte lika bra som Ils, men ändå inte helt värdelös.

Inledningen är lovande. Det är nästan lite Silent Hill-stämning över det hela (musiken, kameratekniken, atmosfären, med mera). Epileptiker varnas dock. Är du en sån så bör du blunda under introt.

Det hela övergår sedan till en Texas Chainsaw Massacre-stämning: De är ut epå landet och något psycho försöker döda massa människor. Fast det kanske är närmare Children of the Corn. För det är massa majsfält överallt.
Här har vi huvudrollsinnehavaren. Hon var ful som stryk. Även innan hon hade halva ansiktet nedsmetat med blod så hon såg ut som en ung Führer.

Huvudperson nummer 2. Hon var också ful som stryk. Samma sak här. Fast hon ser inte ut som en Führer. Hon ser mer ut som en smått efterbliven primat.

Tyvärr är de två tjejerna som har huvudrollerna inte snygga någonstans. Vilket bekräftar det jag hört många säga: Franska tjejer är inte snygga. Det är väl det som är den största grejen som talar emot att ta exjobbet i Nice, förresten. Ska jag jobba i ett halvår på ett sådant ställe vill jag gärna ha lite fine-looking gals omkring mig. Får lita på att tjejer från andra nationer jobbar där samtidigt.

Ja, just det. Kanske skulle berätta lite om storyn. Två tjejer åker ut på landet för att koppla av lite. Alternativt plugga. Hell if I know vad de ska göra där egentligen. Men de åker till ena tjejens föräldrars sommarställe (föräldrarna bor där permanent). Sen börjar det hända skit. Som att en kille sitter i en bil och penetrerar ett avhugget huvud. Ja, du läste rätt. Se bilden nedan förresten. Det är det huvudet som han penetrerade.

Majsfält, huvud och bil. En vanlig syn på den franska landsbygden.

Något man lite stör sig på i början av filmen är hus pass mesiga hela familjen är. När mördaren kommer in i huset rör han sig lika snabbt som temeplriddarna från blind dead-serien eller vilken zombie som helst från valfrig 70-talsrulle. Varför boxar de honom bara inte i ansiktet eller mashar en hård jävla telefon i ansiktet på honom? Pussies är de allihopa och förtjänade således att dö. Det hela får dock en liten halv förklaring lite senare i filmen. Som jag tänkte avslöja.

Tough ass bitch. Henne skulle du inte vilja slåss mot när hon är beväpnad med den där klingan. Om du själv inte skulle vara beväpnad med en .44 då. Då hade du blåst skallen av henne (vilket inte är någon större förlust...)

Mot slutet visar det sig att tjejen och mördaren är samma person. Jag får det inte att gå ihop. Till exempel så kidnappar mördaren BÅDA tjejerna och slänger in dem i bakutrymmet på bilen. Vem fan körde bilen om hon samtidigt satt i bakutrymmet med sin kompis, och mördaren var samma person som henne?

Ooops. Det ovan var en spoiler. Så, nu var det sagt.

Och vad mer: Vem i helvete slogs hon mot när hon slogs mot mördaren? Sig själv? Senare i filmen följer hon efter honom när han kör iväg, båda i var sin bil. Hur kan hon köra två bilar samtidigt? Det är bara whacko shit mot slutet. Filmen var bra tills den där "uppenbarelsen" visade sig och flippade ur allting helt. Det hade varit okej med en twist på slutet om den är logisk och makes sense. Som i Saw-filmerna. Jag gillar twists på slutet. Men då måste det gå ihop också. Då får det inte vara såhär irrationellt som det var i den här filmen.

Allt som allt var det dock en hyfsat bra film. Den är definitivt sevärd, tack vare all gore. Försök att bortse från storyn dock, då den är helt fucked up mot slutet. Och om du vill kan du stänga av ljudet också så du slipper höra franskan. Du missat ändå inget speciellt audiomässigt sett.

Se den.

3 comments so far.

  1. Anonym 15 januari, 2007 21:00
    "Som att en kille sitter i en bil och penetrerar ett avhugget huvud."
    Vad fan ser du för filmer egentligen? :p
  2. Johan 15 januari, 2007 23:01
    Tack tommie, jag hade just hyrt denna film och betlat pengar för den o så avslöjar du slutet! tack!
    Eller inte.
    Btw, "lika långsam som en tempelriddare". Tänkt på att detta inlägg kommer för den om tempelriddarfilmen, så alltså om man som jag brukar göra så hade jag inte fattat nått, men nu av nån anledning så läste jag uppifrån o ned så nu förstod.
    Ska du till Nice? Det blir lite svårt för dig att hjälpa mig då!!
    Och på tal om franska tjejer så är ju jag lite expert på dem. De är falska, lömska och går bakom ryggen på en. Och så äter de konstig mat.
  3. Tom Fury 15 januari, 2007 23:03
    Recensionen på Tomb of the blind Dead handlar också om tempelriddare och ligger före denna recension... :)

Something to say?