: : Tom Fury
Den enda dokumentationen över Tommies liv

Land of The Dead (2005)

Category: By Tom Fury
Land of The Dead är George A. Romeros fortsättning på "...of the Dead"-serien. Som vanligt håller hans filmer otroligt bra zombie-kvalitet.

Storyn: 10 år efter att "zombie-sjukan" har brutit ut så har vissa frizoner där icke-infekterade människor håller hus. De flesta sådana ställen är hårt bevakade med elstängsel, kvarlevor från armén etcetera. I den här filmen får vi i början följa ett team som har som uppdrag att åka runt till övergivna städer (nåja, alla zombies har inte övergett städerna) och samla in förnödenheter som antibiotika, matkonserver, med mera. Till sin hjälp har de badass-bilen som ni kan se på bilden nedan.

Dead Reckoning. Badass-åket de kör runt och mejar ner zombies med. Och samlar proviant.

En utav killarna blir dock sur på sin chef eftersom chefen inte släpper till med en lägenhet till grabben inom det avspärrade området så han bestämmer sig för att sno bilen och kräva pengar av chefen. Sagt och gjort, en annan i teamet sätts på uppdraget att hämta tillbaka bilen. För chefen "förhandlar inte med terrorister". Det hela slutar i ett blodbad med zombies och gelikar som får sina huvuden avskjutna.

Tills filmens början har invånarna i dessa frizoner kunnat leva hyfsat skyddade. Men nu börjar zombieserna (de kallas stinkisar i filmen) att bli smarta och kunna tänka. I alla fall resonera någorlunda rationellt. Vilket gör att de börjar ses som ett hot. Det är speciellt en zombie vi får följa som nog är menad att ses som ledaren av zombie-horden. Se bilden nedan.

Vem hade kunnat tro att ledaren av zombie-klanen skulle vara en mack-snubbe? Så är det i alla fall.

Båda de här faktorerna (stulen bil och smartare zombies) gör att det blir totalkaos. Och med totalkaos menar jag mycket mycket mycket våld och gore. Det skjuts friskt, det lemlästas, stinkisarna äter tarmar från levande människor, och så vidare. Det är dock inte speciellt mycket nakna tjejer man får se, men det gör inget - allt omotiverat våld gottgör det hela. På tal om tjejer förresten, Dario Argento's (Argento är en välkänd b-skräckis-regissör, som bland annat gjorde The Stendhal Syndrome ) dotter spelar en utav huvudrollerna i filmen. Det var även hon som spelade den otroligt irriterande huvudrollen i The Stendhal Syndrome. Lyckligtvis är hon inte lika irriterande här.

Stinkisarna vill också vara med i leken!

Det finns inget som helst att klaga på vad gäller filmen. Den har allt man vill ha av en zombierulle. Våld, zombies, skjutglada soldater som slåss mot zombie-hotet, till och med någorlunda smarta zombies! Okej att de inte är snabba som i 28 days later, men vad fasen - man kan ju inte få allt. Jag kan nog dra det så långt till och med att efter 28 days later så måste nog det här vara den bästa zombierulle jag har sett i hela mitt liv. Och ni vet att det är många.

Se den här. Land of the Dead får inte missas. Det är ett mästerverk.

1 comment so far.

  1. Johan 08 januari, 2007 00:01
    "Storyn: 10 år efter att "zombie-sjukan" har brutit ut så har vissa frizoner där icke-infekterade människor håller hus." Hmm?????? Öhh??
    Det trodde jag inte om dig :)
    Jag såg nått som skulle liknas som en skräck filmidag. Men de hade klippt bort varneda gore-scen. Så fort man förvänta sig bråd död så blev det ett slarvigt klipp och en bart en svart ruta.

Something to say?