: : Tom Fury
Den enda dokumentationen över Tommies liv

Re-animator (1985)

Category: By Tom Fury
Filmen är baserad på en novell av H.P Lovecraft. Det bådade gott, antog jag. Och eftersom den är bland de där filmerna som man "ska" se, så tänkte jag - what the hell, vi ger den en chans. Jag är ganska glad att jag gjorde det. Den var helt okej.

Filmens handling cirkulerar kring ett gäng läkarstudenter. Det börjar en ny helskum student på skolan de läser på, som är väldigt...originell. Han vill fortsätta med sina experiment om re-animation, det vill säga väcka upp de döda till liv igen.

Han lyckas, men de levande döda beter sig inte så trevligt som han kanske hade hoppats på. Självklart spårar det ur och det blir kaos, mord, gore, och fighter. Ganska förutsägbart med andra ord (sedan när har experiment med de döda lett till något gott?) Killen kan liksom inte ha sett Jurtjyrkogården. Filmen har sina halvspännande moment, smådåliga skådespelare och taskig b-skräckismusik.

Det den däremot överraskar i är otroligt välgjorda gorescener. Det blir lite väl saftigt ibland kan man tycka, men den levererar åtminstone. Det är mer än vad man kan säga om andra skitfilmer som producerades i samma era. Även en hel del naket bjuds det på, mer än vad man sett tidigare. Inte för att det kanske ger en speciellt mycket, men hey - nakna tjejer har alltid och kommer alltid att sälja filmer.

När de levande döda inte längre har sitt huvud kvar eller kraft i kroppen att slåss så attackerar de med sina...tarmar. Du läste rätt. Tarmar.

Det finns vissa delar i filmen som är ruskigt underhållande. Som i slutet. Att se en kropp bära runt på sitt eget huvud och försöka sätta det på plats igen är entertainment. På riktigt.

Det finns egentligen inte så mycket att skriva om filmen. Jag har inte läst boken, så kan inte jämföra med den. Det är en elt klart godkänd film, utan att överraska speciellt mycket. Den levererar det man vill ha, varken mer eller mindre.

Det gick tydligen bra att återuppliva huvuden utan kropp också. By the way, huvudet där blev bokstavligen bortgrävt från kroppen. Se filmen, det ger dig detaljerna.

Speltiden är lagom lång, ca 1.5 timmar. Så se den, om du inte ställer för stora krav på djup eller story utan endast vill ha en schysst underhållande b-rulle.

2 comments so far.

  1. Johan 01 oktober, 2006 23:17
    Hmm på tal om bok till film. Kan ingen regisör göra film av min Analys i en variabel bok?
    Var ju klockrent på gymnasiet, se en filmatisering av en bok o sedan recensera filmen o säga att man läste boken.
  2. Anonym 02 oktober, 2006 23:47
    Den där filmen är lika ung som jag. (jag har faktiskt inget vettigare att säga, när ska du se och skriva om Liftarens Guide till Galaxen?) :D

Something to say?