: : Tom Fury
Den enda dokumentationen över Tommies liv

LiTH - Konsten att skjuta sig själv i foten.

Category: By Tom Fury
Ibland förstår jag inte hur ledningen på skolan tänker. När jag hörde rykten om det här förslaget så trodde jag först inte att det skulle kunna bli verklighet. Någonsin. Det lät så otroligt jävla dumt. Läs själva och tänk efter:
Kravet för antagning till civilingenjörsprogrammen skall sänkas från Matematik E till Matematik D.
Vad i helvete? Det är ett så dumt förslag att det bara inte kan vara sant. Det är dock sant. Det kommer att genomföras, med början från nästa år om jag förstod saken rätt. Då undrar man lite hur de tänker; inte alls, skulle jag vilja säga.

Det hela känns som en panikåtgärd som tas till. Det officiella argumentet är att bredda skolan och göra den till en flumgrej som "en högskola för alla". Ni vet, den gamla regerings mål att göra så att alla vidareutbildar sig med följden att det blir inflation i akademiker och gigantisk brist på praktiker. Det är bullshit att det skulle vara anledningen. Den riktiga anledningen är att bredda sökbasen för att (hoppas på) att få fler antagna. I och med att man sänker kraven så kommer man (förhoppningsvis) få in fler på programmen och således kan universitetet få mer pengar.

Grattis, LiTH. Ni har kanske tagit det sämsta beslutet någonsin sedan ni bestämde att all undervisning skulle skötas utan lärare i klassrummen utan endast med TV-apparater. När man tänker tillbaka på det förslaget så ser dock denna kravsänkning inte lika otrolig ut längre. Man förstår lite var dumheterna kommer ifrån.

Vad är då problemet med att man sänker kraven? Varför kan man inte sänka kraven till Matte D och sedan låta det naturliga urvalet avgöra vilka som kommer stanna kvar? De som inte har några plugghuvuden kommer väl ändå att hoppa av efter första året när de stöter på komplexa tal och inte fattar ett skit?

Det är just det som är problemet. Att ingen kommer förstå någonting när de kommer till universitetet och stöter på sina första matematikkurser, däribland grundkursen. Matematiska institutionen förutsätter att man känner till komplexa tal och allt annat som Matematik E täcker. Förkunskaperna i matematik idag från gymnasiet är tillräckligt dåliga som de är. Ska vi nu försämra det ännu mer? Det är galet, fel, sinnessjukt, orättvist och framförallt riktigt vilseledande för studenterna. Låt mig få förklara.

För det första är det inte säkert att det kommer öka söktrycket till skolan. Även om det gör det så är det en effekt som inte kommer vara bestående och helt obsolete. Förklaring följer. Det kan inträffa två saker. Det första är man sänker kraven på att klara kurserna i och med att man anpassar dem till basen på studenter som läser dem (det vill säga studenter som saknar kunskap om det som matematik E täcker). Detta i sin tur kommer avsevärt sänka kvaliteten på de civilingenjörer som LiTH skickar ut i arbetslivet. Vem vill anställa en civilingenjör som inte ens har en ordentlig matematisk grund att stå på? I och med att studenterna själva då inte kommer få de kunkaper som krävs i de grundläggande matematiska kurserna kommer de inte att klara av påbyggnadskurser som kräver teorin från Matematik E. Grattis, blivande studenter på LiTH. Ni har just blivit klassificerade som dumjävlar och inte mycket kommer ändra på den statusen under er tid här.

Det andra som kan inträffa är att man inte sänker kraven, och därigenom tappar väldigt många av studenterna som blivit antagna på programmet väldigt snabbt (eftersom de inte klarar nuvarande kurser utan matematik E i ryggsäcken). Därigenom tappar LiTH sin bas med studenter de får pengar för. Dessutom är detta grymt mot studenter som flyttat hit tack vare att de vill studera på (den idag väldigt högt ansedda) LiTH.

Varför grymt? Tänk dig själv. Du flyttar till Linköping, långt från ditt hem, för att studera. Du skaffar studielån, du skaffar ett korridorsrum eller köper en insatslägenhet eller skriver på ett kontrakt för en hyresrätt. I tron att du kommer klara dig genom utbildningen (vadå, den kräver ju bara Matematik D! Klart du klarar den!) så kommer du få en käftsmäll direkt i ansiktet när du stöter på de första matematikkurserna. Inte riktigt vad du hade väntat dig, kanske? Lite svårare än vad som påstods? Tough shit. Där sitter du på din nu värdelösa lägenhet/korridor eftersom du har inget där att göra längre, och CSN fortsätter att bygga på din nu ökande studieskuld. Grattis, du har just köpt grisen i säcken och grisen var död. Och otroligt ful och illaluktande. Du tvingas ta till att kanske läsa till ekonom istället (hemska tanke...).

Jag undrar vad i helvete som varit i tankarna när de genomförde detta. Det kan inte ha varit under sina sinnes fulla bruk när de beslutade det här. Om så är fallet, så är jag rädd. Jag är rädd för att vi styrs av ett gäng dårar som har så pass mycket makt och så pass lite förstånd. Idioter och makt är en livsfarlig kombination.

Jag kräver en förklaring på vad som har argumenterats till fördel för detta förslag. Imorgon ska jag gå på sektionsordförandeträff tillsammans med kårordförande för LinTek. Jag hoppas hon ska kunna skina lite ljus på hur LiTH har tänkt. Eller snarare varför de inte har tänkt. Jag bävar för framtiden för de blivande "civilingenjörerna" som kommer antas till LiTH. Ni har mitt medlidande. Ledningen som beslutat detta har väl ett par clowner för lite för en cirkus, eller kanske inte alla cornflakes i samma paket, eller inte alla bestick hemma, eller en kalaspuff för lite för en full skål. Osten halkade nog av kexet när de skulle besluta, eller så var det stopp i skorstenen. Hissen gick nog inte ända upp till översta våningen. Det var nog, med andra ord, inte riktigt möblerat på övervåningen i hjärnkontoret.

LiTH har genom det här beslutet skjutit sig själv i foten. Det enda detta kommer åstadkomma är att antingen besudla statusen för LiTH som ett av Sveriges mest framstående lärosäten, alternativt förstöra framtiden för de studenter som hoppas på att få en gedigen civilingenjörsutbildning. Antagligen kommer effekten bli bägge dessa delar.

Helt värdelöst är bara förordet till det här beslutet. I'm fucking furious.

3 comments so far.

  1. Johan 30 oktober, 2006 22:32
    Det är väl bra, då kan ju vi smarta ha egna mattekurser mot saftig betalning! Det finns allt nått bra i det dåliga!
  2. Anonym 03 november, 2006 22:15
    ääh.. vad spelar det dig för roll.. onödigt att bli så sur för sånt. :P /jennie
  3. Anonym 10 november, 2006 18:14
    Du är bitter! Aha! :p Bara för att du måste läsa matte E. Det är så det ligger till. Jahaja...^^, Haha, nää.

    Men nä, det verkar som sagt väldigt korkat att sänka kraven.

Something to say?