: : Tom Fury
Den enda dokumentationen över Tommies liv

Child's Play (1988)

Category: By Tom Fury
Filmen börjar med att nån jävla lodis blir skjuten och nästan förblöder inne i en leksaksaffär. Innan han dör så uttalar han något typ av bullshit som gör att hans själ fastnar i en jävla docka, varefter hela butiken sprängs av ett blixtnedslag (!). Ungefär så börjar det hela. Ja, vi får se lite skottlossning och annat kul innan dess, såklart. Väldigt trevligt, men också väldigt whacko.

Anyway. Självklart har vi även en mamma med i filmen som desperat letar efter en sådan där docka till sin son. Och så får hon tag på det där missfostret till docka. Och ger grabben. Bra jobbat, morsan - du gav just din son hans dödsdom. När dockan sedan lyckas döda en barnvakt till grabben så blir mamman och sonen misstänkta för att ha något att göra med mordet. Sonen skyller på dockan, och ingen tror honom (såklart). Sedan inser mamman att han talar sanning, efter att dockan har öppnat en burk whuppass på henne. Så hon skyller också på dockan. Ingen tror henne heller (såklart). Och därifrån fortsätter filmen, i jakten på sanningen och undvikelse av att bli offer för en mördardocka...

Har du någonsin sett en lodis föra över sitt medvetande över till en docka? Nu har du det.

När jag var liten och såg de här filmerna kommer jag ihåg att jag tyckte de var ganska läskiga. Men nu när jag ser dem så förstår jag inte riktigt varför. Filmen är inte läskig. Den är underhållande. Jag menar, en luffarstrypare som överfört sitt medvetande till en docka. Som är hur stark som helst tydligen, trots sin storlek. Det är lite coolt och originellt. Men skrämmande? Mnja.

Hej, jag heter Chucky och jag tänker hugga dig i ansiktet.

Förväntar man sig mycket gore så blir man besviken. Visst finns det fightingscener med Chucky (dockan) och de runtomkring, men det blir aldrig mycket blod eller gore. Child's play är ju ingen slasher, trots att den ofta klassas i samma fack som Friday the 13th-filmerna och Nightmare on Elm Street.

Hur man än ser på det så finns det en hel del humor inbäddat i filmen. Vissa scener som (förhoppningsvis) är menade att vara spännande blir mer åt det komiska hållet. Hela konceptet är komiskt, i och för sig.

Bra killen, krama om dockan som kommer försöka mörda dig. Bra, verkligen bra.

Brad Dourif, som spelar psykopaten/lodisen/stryparen Charles Lee Ray (Chucky) gör en jäkligt bra röstskådespelarinsats. Det är en fröjd att höra honom som den elaka dockan och få sina utfall då han svär värre än en fjortis och låter/ser mer galen ut än Jack Nicholson i The Shining.

Allt som allt är Child's play en film som alla bör se. Definitivt.

1 comment so far.

  1. Johan 17 augusti, 2007 00:32
    ah den onda dockan chucky! En favorit sedan länge! Fast minns den knappt dock men ändå favorit dockan! Var det i den här filmen chucky använder en dock-maskin och trycker in nya ögon i en snubbe?

Something to say?