: : Tom Fury
Den enda dokumentationen över Tommies liv

Gladiator (2000)

Category: By Tom Fury
Okej, jag vet. Jag är lite sen ute, alla har verkligen sett filmen och så kommer jag här dryga halva decenniet efteråt med en recension. But hold it. Jag fick tag på en HD (1080i)-version av filmen, och oh my god vad det var värt att se den i riktigt bra kvalitet.

Ni vet redan storyn. Russel Crowe spelar en romersk framgångsrik general som ska ta efter den nuvarande Caesar (Marcus Aurelius) istället för den rättmätige efterträdaren (Commodus, sonen till Marcus). Självklart blir sonen fördrövad när han får veta att en general ska ta hans rättmätiga plats. Därför konspirerar han mot generalen och får honom ivägskickad för avrättning (efter att han har mördat sin egen far, Marcus Aurelius). Men istället för att avrättas så avrättar generalen avrättarna. Och flyr iväg. Som hämnd så kontrar Commodus med att döda generalens (Maximus') son och fru.

I alla fall, till slut blir det som så att Maximus sälks som slav som blir framgångsrik Gladiator i jakt på att hämnas både sin familjs död och Marcus Aurelius död - genom att döda den arroganta och elaka Commodus.

Come on, let's fight!

Det finns inget dåligt med den här filmen. Den har allt. Förutom kanske lite väl lite naket, speciellt om man jämför med TV-serien Rome. Det är köttigt, det är mycket gore och fina slagsmålsscener där lemmar huggs av och kroppar genomborras av svärd m.m. Bara inledningsscenen när vi får se ett slag är hur häftig som helst. Till detta så kommer ju skådespelarna som alla håller hög klass. Speciellt Joaquin Phoenix som gör Commodus är ruskigt bra. Kläderna och miljöerna är också de skitsnygga. Och givetvis så har vi ju musiken. Hans Zimmer och Lisa Gerrard ligger bakom musiken. Sedan när gjorde Hans Zimmer musik som var dålig? Typ...aldrig.

Snubben till vänster kommer snart få väldigt ont på ett väldigt känsligt ställe. Han till höger kommer att skratta.

Gladiator är en grymt bra och mäktig film. Det enda är väl att den är lite lång, mellan 2,5-3 timmar beroende på vilken version man ser. Och vissa stunder verkar det inte hända så mycket och vara lite för mycket snack (och varför talar de tönt-engelska med tönt-engelsk accent för?). Men när fight-scenerna väl kommer så levererar de utav bara satan.

Fightingscener innehållandes gladiatorer samt tigrar kan inte bli dåliga!

Se Gladiator om du inte gjort det ännu. Du kommer inte bli besviken.

1 comment so far.

  1. Johan 15 augusti, 2007 19:41
    Varför skriver du om handlingen för? Den kan väl varenda kotte lika bra som Nollans gånger-tabell? Jag börjar se ett mönster i överdriven tangenbords tid och misslyckad tenta.

Something to say?