: : Tom Fury
Den enda dokumentationen över Tommies liv

Omen III - The Final Conflict (1981)

Category: By Tom Fury
I första filmen fick vi följa Damien från när han föddes tills han var några år gammal. I andra filmen följde vi honom i tonåren. I den här filmen, den tredje, följer vi honom som fullvuxen. Nu äger han och driver sin stora multinationella industri som han tog över efter sin farbror; Thorn Indusries. De tillverkar Sojaprodukter. Och kärnvapen. Vilken blandning! Det är härifrån vi får följa honom.

Filmen inleds under de första minuterna med ett av de häftigaste självmorden någonsin. Eller självavrättning kanske man ska säga. Engelska ambassadören kommer på ett ganska finurligt sätt att blåsa skallen av sig själv. Damien får ta över jobbet som USA's ambassadör i England (tror ni han låg bakom mordet genom att påverka den gamla ambassadören genom sina demoniska krafter? Neeeej...! Hur kan du tro något sådant?)

Maggans sju knivar (Eller Megiddos sju knivar, eller nåt sånt) som krävs för att döda Damien har hittats igen, och hamnat hos ett gäng munkar (de går inte att äta...tror jag) som ger sig fan på att döda Damien en gång för alla och rädda världen från ondska.

Och det är det här filmen handlar om sedan. Munkarnas försök att eliminera Damien, och Damiens försök att eliminera munkarna och deras knivar innan de eliminerar honom. Dessutom är Frälsaren på väg tillbaka in i världen igen, och om han föds så kommer Damien att dö. Eller något sådant. Hursomhelst verkar det vara jäkligt viktigt för Damien, djävulens son, att se till att Guds son aldrig föds. Det är lite ballt.

Mycket utdrag ur Bibeln citeras, och speciellt Uppenbarelseboken. Det ger en cool känsla till det hela. Att citera Bibeln är alltid häftigt. Det var Samuel L. Jackson som gjorde det coolt i och med Pulp Fiction.

Den här gången har Damien begåvats med en medarbetare också. Som har kanske världshistoriens största och "snyggaste" glasögon - någonsin. Filmen är sevärd bara tack vare hans glasögon, faktiskt. Man har roligt åt dem. Han liknar lite Arne Weise.

Min enda fråga jag har är: Varför går munkarna och gör jobbet själv? De suger ju som mördare. De borde hyra nr. 47 istället, från Hitman. Eller en Ninja. Det vore coolt. Och det skulle ha fått död på Damien-rackarn långt mycket tidigare. För att vara Guds tjänare är de bra korkade ibland.

Visst, filmen är grann. Men den är inte alls lika bra som sina två föregångare. Ska man se den? Tja. Är du fan av de två tidigare filmerna så bör du väl se den här. Omen III ger dock ingen större behållning. Du klarar dig utan.

1 comment so far.

  1. Johan 02 augusti, 2007 07:42
    Var munkarna som hitta på din kampsport för några år sen oxå losers? Och Thorn kränger väl tv-apparater?

Something to say?