: : Tom Fury
Den enda dokumentationen över Tommies liv

Disturbia (2007)

Category: By Tom Fury
Disturbia är en thriller, starring samma lirare som spelade huvudrollen i Transformers. Han lever lyckligt tillsammans med sina föräldrar i ett typisk amerikanskt villaområde, när han en dag råkar ut för en bilolycka där hans far omkommer (efter att de hade varit ute och fiskat).

Ett par dagar senare är han i skolan, där hans spanskalärare gör en något dum kommentar om hans avlidna far. Som kontring får spanskaläraren en knytnäve i ansiktet. Och för detta så åker killen (Clyde) dit. Men istället för att åka in i fängelse så får han husarrest i 3 månader.

Att sitta i husarrest är inte så kul, speciellt inte när modern i huset har tagit bort tv-spelet, klippt kabeln till TV'n etc. Så han börjar leka sin egen realityshow genom att spana på grannar med sin kikare och studera deras beteende. Detta pågår ända tills han upptäcker att en utav grannarna är aningen suspekt. Han börjar länka ihop den här grannen med en försvunnen tonåring, hans kompisar börjar komma med på noterna och deltar även dem i spaningsarbetet som sker hemifrån hans hus. Det visar sig att den här mystiske grannen har mer att dölja än vad de trodde i början.

Man ska ha klart för sig att Disturbia inte är en smaskig film på det sättet att vi får en massa gore. Det får vi inte. Lite halvnakna tjejer, ett par lik i källaren och lite smått med blod presenteras, men det är inte så mycket mer på den fronten. Däremot är den ganska spännande, samtidigt som den blandar in lite humor. Mot slutet börjar det verkligen hända saker och man fastnar ganska lätt i filmen vid det laget.

På äventyr i grannens källare. Visst ser de ut att ha roligt?

Helt klart en av de bättre filmer jag sett på senare tid, även om den kanske inte hamnar på min lista över topp 10 filmer of all time. Se den!

(När jag ser omslaget till filmen så far mina tankar alltid iväg till det gamla hederliga asroliga spelet från Westwood, Command & Conquer. Can anybody tell me why?)

2 comments so far.

  1. Johan 13 augusti, 2007 23:25
    Är inte den här filmen ett plagiat av nån äldre rulle?
  2. Tom Fury 13 augusti, 2007 23:41
    Tror det är Hitchcock's Rear Window den är baserad på: http://www.imdb.com/title/tt0047396/

Something to say?