: : Tom Fury
Den enda dokumentationen över Tommies liv

Psycho II (1983)

Category: By Tom Fury
Psycho II inleds med den världskända duschscenen från första filmen. Därefter switchar filmen från svart-vitt till färg och vi får se rättsförhandlingarna som föranleddes av allt galet som hände i Psycho I. Norman Bates ska alltså friges, eftersom de anser att han inte längre är psykiskt sjuk. Eller nåt sånt.

Norman återvänder till sitt hotell/barndomshem och får flashbacks från svunna tider då hans mor fortfarande var i livet. Det är svårt för honom att avgöra vad som är verkligt och var som inte är det. Samtidigt får han ett jobb på ett litet café i närheten. Där träffar han en tjej som han bjuder hem till sig och låter henne bo hemma hos honom. Varefter tiden går börjar Bates balla ur mer och mer. Han börjar se sin avlidna mor överallt och höra henne ringa med mera. Men allt är inte riktigt som det verkar...

En rolig detalj är att det är samma skådespelare (Anthony Perkins) som spelar Norman Bates i Psycho II som i Psycho I. Vi ser även Dennis Franz som den nya motellägaren (Toomey). Vilken lirare, han är ju ful som stryk.


Det nya offret. Eller är hon verkligen offret? Who knows...

Översättning på den DVD jag såg var ju inte helt hundraprocent direkt. Svensköversättarna hade på vissa ställen slängt till lite annat än vad som egentligen stod. Till exempel så får vi se en lapp där det står "Don't let that little whore in my house again! Love, Mother". Det översatter till "Den lilla horan kommer inte in i mitt hus igen, annars dödar jag henne. Mor". Bra att man slänger dit lite extra för att piffa upp det.

Om vi får en ny duschscen här? Givetvis. Regissören måste ju spinna vidare på det som gjorde förra filmen så omåttligt polulär. Jag förstod aldrig vad som var så anmärkningsvärt med duschscenen, förutom att man får se lite naket. Oh well.

Psykopat anställd på cafeteria? Soon in a town near you...

Filmen får sig en liten twist mitt i ungefär vilket gör att den håller hela vägen ut. Hade den där twisten inte funnits så hade filmen blivit ganska ointressant ganska snabbt. Även slutet spinnas runt och blir inte riktigt som man kanske hade väntat sig. Dessutom så får vi lite mer utstuderade dödsscener. Och fler av dem.

Allt detta ihop gör det till en värdig uppföljare. En uppföljare som faktiskt, enligt min mening, är bättre än originalet. Se den!

1 comment so far.

  1. Johan 17 augusti, 2007 00:21
    Du vet, naket på 60-talet var en helt ny grej. Innan gick alla i långkjol och gick i kyrkan varje söndag

Something to say?