: : Tom Fury
Den enda dokumentationen över Tommies liv

Exorcist: The Beginning (2004)

Category: By Tom Fury
Början på filmen är storslagen. Ett slagfält från medeltiden där slaget redan har avgjorts. Tusentals stupade soldater, en del med avhuggna huvuden. En ensam överlevande som vandrar skärrad bland sina döda kamrater. Där upptäcker han en soldat som håller den där djävulsstenen. Zooma ut. Återigen tusentals döda soldater, men denna gång hänger många på upp-och-ned-vända kors.

Några år in i framtiden. Fader Lankester Merrin har förlorat sin tro efter det han har bevittnat under andra världskriget. Han har flyttat till Afrika för att jobba som arkeolog, då en antikhandlare kommer med en önskan till honom. En gammal kristen kyrka har hittats i Kenya, intakt, ungefär som om den hade begravts direkt efter att den byggts. Han ombeds att hitta en relik som förmodligen ligger inne i kyrkan. När Merrin kommer till utgrävningsplatsen, så börjar olika hemska saker hända oskyldiga människor runtomkring. Det dröjer inte länge förrän han upptäcker att en gammal ond kraft (Pazuzu, om ni kanske kommer ihåg det från någon av de tidigare filmerna?) har satts fri tack vare (på grund av?) utgrävningarna. För att stoppa kraften måste han återuppta sin tro igen... och ja, där har ni det i princip.

När jag flyttar ska jag också dekorera mina väggar såhär.

I första filmen, om ni kommer ihåg, talas det om Fader Merrin att han hade gjort en exorcism i Afrika innan. Det är just den händelsen som vi får följa här.

Vi ser här Stellan Skarsgård i huvudrollen som Fader Merrin. Izabella Scorupco spelar Sarah, en hoe (eller läkare, jag blandar alltid ihop det där). Swedish allstars med andra ord. Och Stellan är grym som fan i rollen som prellen. Han är väl oftast bra i de filmer han spelar i, och det finns inget att klaga på den här gången när han är med heller.

Dagen efter blev hon uttagen till Extreme Makeover.

Filmen bjuder på en hel del smaskiga, mäktiga scener. Alla väl genomarbetade och snygga. Jag blev ärligt talat lite imponerad av just den biten. Det är Renny Harlin som har regisserat filmen, och det märker man i och med att det händer ganska mycket rakt igenom. Den är inte ett sömnpiller som sin föregångare.

Här snackar vi grav!

Historian som berättas berättas väl och är samtidigt intressant. Det finns egentligen ingenting att klaga på. Exorcist: The Beginning vet vad en Exorcist-film ska handla om, och ger precis det man vill ha. Gore, religiösa strider, blod, hektiska präster samt psykopatiskt besatta onda människor. I love it. Se den!

2 comments so far.

  1. Johan 17 augusti, 2007 12:04
    Är filmen svensk? Föresten, tar soldataten upp djävulstenen och trycker in den i sin panna o blir Diablo?
  2. Tom Fury 17 augusti, 2007 12:09
    Nej den är inte svensk, men man kan fan nästan tro det. Vet du hur man ser att den inte är svensk? Jo, den är faktiskt bra och blodig. Jag har hittils aldrig sett en svensk film som både har varit bra och blodig samtidigt. Förutom Evil Ed, då.

Something to say?