: : Tom Fury
Den enda dokumentationen över Tommies liv

Hellraiser IV: Bloodline (1996)

Category: By Tom Fury
Fjärde delen i serien. Och den håller inte alls samma klass som sin föregångare.

Storyn: Vi är inne någonstans på 2100-talet, och filmen startar ute på en rymdstation som en Dr. Paul Merchant har skapat för att förstöra den där roliga kuben som frammanar dessa demoner från helvetet (läs tidigare recensioner om det inte verkar vettigt det jag skriver). Det är förfäder till honom som skapade kuben, och nu är det hans uppgift att rätta till deras misstag, typ. Därför får vi även följa historien om hur kuben skapades under 1700-talet. Där någon gång skapades en kvinnlig demon vid namn Angelique som tydligen ska vara Satans dotter eller något sånt. Nu när gatewayen till helvetet håller på att förstöras så kommer såklart Pinhead för att förhindra de där roligheterna att hända. Wow, liksom.

Jag trodde den skulle ta vid direkt där trean slutade. Men nej, så var tydligen inte fallet. Däremot så hittas kuben i den byggnad som uppfördes på den grund där kuben försvann in i, i slutet av förra filmen (sa ju att det var som gjort för en uppföljare).

I början så får man se när den här Dr. Merchant-snubben på det där rymdskeppet blir tillfångatagen av någon typ av rymdpolis. Och när han förhörs, det är då han berättar om det som hände på 1700-talet. Det blir som tillbakablickar som den delen av filmen är gjord av. Det händer faktiskt ingen action á la Alien-filmerna förrän mot slutet. Däremot sker det en hel del brutala saker under 1700-talet som återberättas.

Visst, filmen innehåller mycket gore och tortyrscener som sig bör i Hellraiser-filmer. Men här är skådespeleriet till och från ganska så jävla värdelöst, vilket sänker den en hel del. Speciellt utmärker sig Valentina Vargas (som spelar demonen Angelique) med sitt oerhört dåliga skådespeleri när hon pratar. Det låter inte trovärdigt alls, och man undrar vad det är för lågbudgetproduktion man egentligen har hamnat i. Som tur är så kommer Pinhead in och räddar dagen, typ.

Man ska ha en sak ganska klar för sig. Hellraiser-filmerna är inte läskiga. De är mest en uppvisning i masochism, där det handlar om att tortera så mycket som möjligt. I samband med lite demoniska krafter och kuber som är gateways till helvetet etc.

En liten bonus för helveteshunden som är med i filmen. Tyvärr hittade jag ingen bild på den, men frän är den i alla fall. Plus den schyssta halshuggningen framåt slutet av filmen. Det är coolt! Det hjälper dock inte tillräckligt mycket för att höja intresset så pass mycket så jag ger filmen godkänt. Jag förväntar mig mer av en Hellraiser-film. Tyvärr. Så du kan ta och skippa den här, såvida du inte absolut måste se alla delar i den här filmserien. Nu återstår det att se vad del 5 har att erbjuda för smaskigt...

1 comment so far.

  1. Johan 10 augusti, 2007 16:35
    Hmm, kuben förstördes ju genom att snorungen tryckte in den i Megatrons bröst? Vad är det för skumt då att den dyker upp igen?

Something to say?